Λ. Αυγενάκης: «Έτσι θα γίνουν οι εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες»

Λ. Αυγενάκης: «Έτσι θα γίνουν οι εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες»

Για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εκλογές των αθλητικών Ομοσπονδιών το φθινόπωρο, μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού στο iefimerida.gr, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ομοσπονδίες και τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία «δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός». 

«Με το χέρι στην καρδιά, απευθύνω το εξής ερώτημα και θέλω μια ειλικρινή απάντηση: Υπάρχει κανείς που είναι ευχαριστημένος από τις διαδικασίες εκλογής των Αθλητικών Ομοσπονδιών μας όλα αυτά τα χρόνια; Χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπήρξαν και υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Εμείς τους νόμους τους ψηφίζουμε για να εφαρμόζονται. Τα όρια ηλικίας και θητειών θεσπίστηκαν για να έχει η αθλητική οικογένεια τη δυνατότητα και την ευχέρεια για ανανέωση σε οποιαδήποτε αθλητική Ομοσπονδία.

Και με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες και αφού ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση θα προσδιορίσουμε και τις παραμέτρους της εκλογικής διαδικασίας, το γενικό πλαίσιο. Για να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η διαφάνεια του εκλογικού αποτελέσματος, η δημοκρατικότητα, να αποτυπωθεί η βούληση της βάσης, των σωματείων και να περιοριστούν δραστικά, όπου υπήρχαν, αθέμιτες πρακτικές.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα περιλαμβάνουν τα σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και αποδεδειγμένα και θα είναι προσβάσιμη η λίστα σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός οι Ομοσπονδίες και τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία. Εάν τα σωματεία μίας Ομοσπονδίας είναι πολλά σε όλη τη χώρα, θα ψηφίζουν όλα την ίδια ημέρα σε κάλπες στις κατά τόπους Ενώσεις τους. Στις εφορευτικές επιτροπές θα προεδρεύουν υποχρεωτικά δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω ή παρ’ Εφέταις», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης. 

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ» και τις επιχορηγήσεις σημείωσε ότι ετήσια τακτική επιχορήγηση των Ομοσπονδιών είναι 17,5 εκατ. ευρώ, όμως εκατομμύρια ευρώ είναι και οι δαπάνες της πολιτείας για τα Μέτρα Στήριξης, όσο διαρκούσε το lockdown, στα οποία για πρώτη φορά εντάχθηκε και ωφελήθηκε όλη η αθλητική οικογένεια (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία, αθλητές, προπονητές και λοιποί εργαζόμενοι).

«Χρήματα για τον αθλητισμό είναι και το ποσό, που σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, απευθείας στα ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων που προεγγράφονται στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων». Ήταν άλλωστε προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού της χώρας μας να ενισχυθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και γίνεται πράξη. Ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων που έχει να γίνει στη χώρα μας περισσότερα από 10 χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι στο πρόγραμμα ΧΙΛΩΝ η κατανομή των επιχορηγήσεων του 2020 προέκυψε, για πρώτη φορά στα χρονικά, μέσω του συγκεκριμένου πρωτοποριακού συστήματος αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών.

«Ο «Χίλων» είναι ένα αξιοκρατικό, διαφανές και εντέλει αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, με απολύτως μετρήσιμους δείκτες, που αποτυπώνει τα δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες των Ομοσπονδιών. Τους παρουσιάστηκε αναλυτικά στα μέσα Φεβρουαρίου και έτυχε θετικότατης ανταπόκρισης, κάτι που παραδέχονται όλοι. 

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης είναι ίδιο με πέρσι. Η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, εκτός από αυτά τα 17,3 εκατ. έδωσε το 2019 στις Ομοσπονδίες και το κονδύλι των 2,3 εκατ. που προοριζόταν για τα πριμ των διακρίσεων του 2017 των Ολυμπιονικών, των Πρωταθλητών και των προπονητών τους. 

Άφησε, δηλαδή, τους αθλητές μας και τους προπονητές τους χωρίς ευρώ! Και εκείνα που δικαιούνταν τα μοίρασε στις Ομοσπονδίες χωρίς κριτήρια ή, για την ακρίβεια, μονάχα με προσωπικά κριτήρια που μόνο ο κ. Βασιλειαδης ξέρει…

Εμείς καλούμαστε, φυσικά, να τους αποδώσουμε φέτος όσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έδωσε πέρσι, αλλά και τα αντίστοιχα πριμ των διακρίσεων του 2018. Για όλ’ αυτά, αλλά και για μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών μας («Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», νομοσχέδιο για εκλογές στις Ομοσπονδίες, ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων), ζήτησα και θα έχω την προσεχή Δευτέρα το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο και πολυάριθμη αντιπροσωπεία της ΕΟΕ. Για να συζητήσουμε όλοι μαζί και να ξεκαθαριστούν οι ανακρίβειες που ακούω. Η διαβουλευση θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί. Επιδιώκουμε το διάλογο», υπογράμμισε ο Λευτέρης Αυγενάκης. 

Για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού χωριού ανέφερε τα εξής:

«Έχουμε ολοκληρωμένο πλάνο και το έχουμε αποδείξει! Τόσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και για τη συνολική ανάπτυξη του αθλητισμού μας. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού ήταν κεντρική προτεραιότητα η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η αναβάθμιση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων όλης της χώρας, αλλά και των εγκαταστάσεων Περιφερειών και Δήμων.

Ενδεικτικά:

- Σε μερικές ημέρες παρουσιάζουμε μαζί με την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της, Γιώργο Παπαστεργίου, την πλατφόρμα «Πέλοπας». Εκεί θα καταγραφεί κάθε αθλητική εγκατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Όσες εποπτεύονται από τη ΓΓΑ που τις γνωρίζουμε καλά, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία που υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού ή ανήκουν σε ιδιώτες ή αλλού. Να γνωρίζουμε τι διαθέτουμε, πού, πώς, σε ποια κατάσταση είναι, για να μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά.

- Ήδη, στο ΟΑΚΑ ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές για τη διετή εκμίσθωση των 16 εγκαταστάσεων τένις! Εντός των ημερών, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου «παράδοσης παραλαβής», ολοκληρώνεται η πρώτη φάση διαδικασία αξιοποίησής τους (με υποχρέωση και επισκευών τους από τον πλειοδότη), σε συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

- Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Ολυμπιακό Κλειστό της Πάλης στα Άνω Λιόσια και την ΚΑΕ ΑΕΚ. Ολοκληρώνουμε το συμφωνητικό παραχώρησης με όρους διαφάνειας και αμοιβαίου οφέλους, ακόμα και των Ομοσπονδιών που ήταν νόμιμα στο χώρο και θα συνεχίσουν να είναι. Αυτό αποτελεί δέσμευσή μας.

-Για τις εγκαταστάσεις στην Παιανία, το «σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ» και το παρακείμενο προπονητήριο με ξενώνες, υπογράψαμε το «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την Περιφέρεια Αττικής, τον Γιώργο Πατούλη και τον Δήμο Παιανίας. Ξεκίνησε ήδη, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, η εκπόνηση μελέτης για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης. Θα εκτελεστούν οι εργασίες και θα προχωρήσουμε σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία τους, τόσο για την αθλητική οικογένεια, όσο και για την τοπική κοινωνία.

- Το Ολυμπιακό Χωριό, επιτέλους, πέρασε στη δικαιοδοσία μας, μετά τις υπογραφές με τον ΟΑΕΔ στο πρωτόκολλο «παράδοσης – παραλαβής». Σύντομα θα οριστεί η Διοικούσα Επιτροπή του και άμεσα θα ξεκινήσει η στενότερη συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών και τα τοπικά σωματεία προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο αξιοποίησής του. Με διάλογο και συνεργασία όλων των πλευρών.

-Πρόσφατα «ξεκολλήσαμε», μετά από δεκαετίες και το Σχιστό. Ιστορία ανοικτή περίπου 25 ετών! Παραχωρήσαμε 115 στρέμματα στον δήμο Κορυδαλλού και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που βεβαίως μας βρίσκει σύμφωνους και θα βοηθήσουμε, πρόκειται να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβο και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις. Υπερτοπικό αθλητικό κέντρο, μεγάλης σημασίας για όλο το Λεκανοπέδιο.

-Ακόμα και για το Σκοπευτήριο στον Βύρωνα, αυτή την ξεχασμένη από όλους τα τελευταία χρόνια αθλητική εγκατάσταση, θα έχουμε πολύ σύντομα ευχάριστα νέα να ανακοινώσουμε, με τη συνεργασία της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας».

Τέλος για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα υποστήριξε ότι επιβάλλεται, συνεπώς, η μέγιστη δυνατή συναίνεση και η ειλικρινής συνεργασία μεταξύ και των τριών πλευρών: Διοργανώτριας αρχής, Πολιτικής ηγεσίας και Επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να εκπονηθεί προσεκτικά και να υλοποιηθεί ρεαλιστικά ένα τέτοιο σχέδιο.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Super League 1. Αξιολογούνται καθημερινά από τους ειδικούς επιστήμονες τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά στη χώρα. Είδατε ότι προληπτικά αναβλήθηκε ο αγώνας Ξάνθη – Ατρόμητος. Προτεραιότητα όλων μας είναι η υγεία και μετά όλα τα υπόλοιπα. Δώσαμε αρκετές μάχες αυτή τη περίοδο και νικήσαμε τον κορωνοϊό και την εξάπλωση του. Ο πόλεμος, όμως, μαζί του δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται…»