7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

KYA: Διαθέσιμα τα self test και για τις ηλικιακές ομάδες 18 - 30 ετών

KYA: Διαθέσιμα τα self test και για τις ηλικιακές ομάδες 18 - 30 ετών

Στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, βάσει της οποίας οι κάτοχοι ΑΜΚΑ ηλικίας 18 έως 30 ετών, δικαιούνται να λαμβάνουν δωρεάν μία φορά την εβδομάδα self test για τον κορονοϊό, προχώρησαν οι υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τη σχετική προαναγγελία της ηλιακής διεύρυνσης των δικαιούχων είχε κάνει ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.

Σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε την Κυριακή, οι κάτοχοι Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης ηλικίας 18 έως 30 ετών, δικαιούνται να λαμβάνουν δωρεάν μία φορά την εβδομάδα δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τον κορονοϊό.

Η προμήθεια του self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, ενώ επισημαίνεται πως εφόσον οι δικαιούχοι δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα, η οποία υποχρεώνεται σε δήλωση του αποτελέσματος του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), δεν είναι αναγκασμένοι να υποβάλλουν σχετική δήλωση.

Η δήλωση των αποτελεσμάτων

Υπενθυμίζεται ότι αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του, ενώ εφόσον διαπιστωθεί πως το self-test είναι θετικό ο εργαζόμενος, ακολούθως εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.