ΚΥΤ Μόριας: Μνημόνιο συνεργασίας για την αποκατάσταση της περιοχής

ΚΥΤ Μόριας: Μνημόνιο συνεργασίας για την αποκατάσταση της περιοχής

Μνημόνιο συνεργασίας για την αποκατάσταση της περιοχής όπου λειτουργούσε το ΚΥΤ της Μόριας συνυπέγραψαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναλαμβάνει την υποχρέωση διερεύνησης πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής από τη λειτουργία του ΚΥΤ, καθώς και από την πυρκαγιά τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την αποκατάσταση της περιοχής. Ο Δήμος Μυτιλήνης, με τη σειρά του, αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής. Τέλος, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση των μελετών και της υλοποίησης του έργου.

«Το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Δήμο Μυτιλήνης αποτελεί τον οδικό χάρτη για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, όπου λειτουργούσε το παλιό ΚΥΤ της Μόριας και την παράδοση της έκτασης -σε μεταγενέστερο χρόνο- στους κατοίκους με ασφάλεια», σημειώνει, σε δήλωσή του, ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ευάγγελος Κωνσταντίνου.

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη επισημαίνει ότι «η αναγκαία σύνθεση απόψεων και δράσεων, μεταξύ των τριών φορέων, που συνυπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας, με το θεσμικό κύρος που ο καθένας εκπροσωπεί, ανοίγει τον δρόμο της σύμπραξης για την υλοποίηση από κοινού δράσεων. Και σ' αυτό το εγχείρημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο της Αριστείας, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την ερευνητική δράση των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας».

Τέλος, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, τονίζει ότι «στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται για το σύνολο της κοινωνίας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, έχει πολύ μεγάλη αξία να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα περιοχών που έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος στα πλαίσια της διαχείρισης του μεταναστευτικού». Ο ίδιος προσθέτει πως στόχος της σύμπραξης των τριών φορέων είναι «η οικονομική, αισθητική και οικολογική αναβάθμιση και αναδιαμόρφωση της περιοχής».