Ψηφιακά και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, αυτοκινήτων
Κυρ. Πιερρακάκης

Ψηφιακά και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, αυτοκινήτων

Στην ψηφιακή εποχή περνάει την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την εξάλειψη των απίστευτα χρονοβόρων διαδικασιών στις μεταβιβάσεις και πωλήσεις ακινήτων, εξαιτίας των οποίων βρισκόμαστε σε μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, ενώ το ίδιο θα επιδιωχθεί και στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ομιλία του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή του ότι σύντομα οι φοιτητές θα μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά αντίγραφο του πτυχίου τους.

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στο θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται εδώ και δεκαετίες στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ανακοινώνοντας ότι εξετάζεται η δυνατότητα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και αυτοκινήτων να γίνονται ηλεκτρονικά.

 Σύμφωνα με τον υπουργό, «προσπαθούμε κάποιες από τις διαδικασίες να τις κάνουμε ψηφιακές, πιο γρήγορες, πιο απλές».

Στο πλαίσιο αυτό πριν λίγες ημέρες μιλώντας σε διαδικτυακό διάλογο που είχε με νέους στην διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Academy το Σάββατο 23 Ιανουαρίου με θέμα «Ψηφιακές προκλήσεις για το σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο» γνωστοποίησε ότι «σύντομα πολλά πανεπιστήμια θα δίνουν ψηφιακά αντίγραφο του πτυχίου μέσα από μια πλατφόρμα», καθώς και ο επιτυχών στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα λαμβάνει ένα γραπτό μήνυμα σχετικά με την σχολή που μπήκε.

Στο μεταξύ, λελογισμένη χαρακτήρισε τη κίνηση στην αγορά, ο κ. Πιερρακάκης, παρόλο που, όπως ανέφερε, καταγράφηκε αύξηση στα SMS κατά μέσο όρο 13% την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με την προπερασμένη.

Σε ό,τι αφορά στην επιβολή «χρονόμετρου», μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, για τις επισκέψεις στα εμπορικά καταστήματα, ο ίδιος ανέφερε ότι μια τέτοια εφαρμογή δημιουργεί σκεπτικισμό, καθώς προϋποθέτει τη χρήση έξυπνων τηλεφώνων, και μεγάλος αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας έχει συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας, ενώ οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές αυτές.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε από την πλευρά του τη σημασία της τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού «που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα - και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε τεράστια καταστροφή στην αγορά και την οικονομία».