ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Κυρ. Πιερρακάκης: Ορατό σε όλους τους πολίτες το «αποτύπωμα» της δουλειάς της ΗΔΙΚΑ

Κυρ. Πιερρακάκης: Ορατό σε όλους τους πολίτες το «αποτύπωμα» της δουλειάς της ΗΔΙΚΑ

Την καθοριστική συμβολή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης στο έργο της ψηφιοποίησης υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας κατά την περίοδο της πανδημίας επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι το «αποτύπωμα» της δουλειάς που έχει κάνει είναι ορατό από όλους τους πολίτες.

Επισκεπτόμενη τα γραφεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πραγματοποίησε συνάντηση με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλο Νίκη Τσούμα και μέσω τηλεδιάσκεψης συνομίλησαν με τους προϊσταμένους των διευθύνσεων του φορέα.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία των δύο δράσεων που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας: αφενός την εφαρμογή για την πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία τους που περιλαμβάνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποτελούν πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και αφετέρου τις ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως μέσα στην πανδημία και με τις ανάγκες που είχαμε σε αυτή τη περίοδο αναδείχθηκε τόσο ο καίριος ρόλος της ΗΔΙΚΑ συνολικά στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση, στη διασφάλιση όλων των βημάτων όσο και η τεχνική κατάρτιση και γνώση των στελεχών της σε κάθε νέα ψηφιακή υπηρεσία που έχει το πρόσημο της κοινωνικής πολιτικής.

«Αποδείξατε και αποδείξαμε όλοι και τις δυνατότητες που υπάρχουν και την προοπτική που χαράσσεται μπροστά για να κάνουμε και επόμενα βήματα και να φτιάξουμε και νέες υπηρεσίες που θα έρθουν να διευκολύνουν τους πολίτες», τόνισε και σημείωσε πως θα ήθελε να σταθεί στα δύο μεγάλα έργα που έχουμε μπροστά μας, τα οποία έχουν και συμβολική και ουσιαστική αξία, καθώς έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Υγείας και είναι προ των πυλών:

- Το πρώτο είναι η εφαρμογή μέσω της οποίας οι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία που περιλαμβάνει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, Το έργο αυτό είναι κεφαλαιώδες κατ’ αρχήν από τη σκοπιά του data ownership, ο καθένας να έχει την ιδιοκτησία των δεδομένων του, να ξέρει τι λένε τα δεδομένα του για αυτόν.

Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει και το πρόπλασμα για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με αυτό το σύστημα ώστε όλα όσα αφορούν στην υγεία του πολίτη να βρίσκονται σε μία, ενιαία εφαρμογή, και να έχουν ενιαία πρόσβαση σε όλα τους τα ιατρικά δεδομένα οι πολίτες.

- Το δεύτερο είναι οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις, δηλαδή η δυνατότητα ενός γιατρού να βεβαιώνει κάτι που αφορά τον ασθενή του μέσα από το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης.

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αξίζει σε όλους σας ένα μεγάλο μπράβο επειδή έχετε προχωρήσει πάρα πολύ την ανάπτυξη –από κοινού με τους αναδόχους– αυτών των υπηρεσιών και θα είμαστε έτοιμοι μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσουμε και με τις δύο».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς από πλευράς του σημείωσε πως η ΗΔΙΚΑ δεν υποστήριξε μόνο οποιαδήποτε καινούργια εφαρμογή δημιουργήσαμε, αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε και όλο το υφιστάμενο πλαίσιο της λειτουργίας – είτε είχε να κάνει με τις δράσεις του ΟΠΕΚΑ είτε με τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπου το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ κατάφερε να διατηρήσει το πληροφοριακό σύστημα σε ετοιμότητα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλη αυτή τη πολύ δύσκολη περίοδο.

«Είμαστε σε ιδιαίτερα στενή συνεργασία με την κυρία Τσούμα και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε το έργο της ΗΔΙΚΑ. Αν και έχετε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά, είμαστε σίγουροι ότι μόνο το καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε από εσάς», πρόσθεσε.

Τέλος, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλος Νίκη Τσούμα δήλωσε ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η εποπτεία της ΗΔΙΚΑ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Αυτό και ειδικά η συνεργασία και με τον Υπουργό και με τους συνεργάτες του από τη στιγμή που ξεκίνησε συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτό που σήμερα μπορούμε και αποτιμούμε. Δηλαδή να συμμετέχει και να προσφέρει η ΗΔΙΚΑ σε αυτόν τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό που γίνεται αυτή τη στιγμή στο κράτος. Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη οικονομική στήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ΗΔΙΚΑ», υπογράμμισε.