Κυρ. Μητσοτάκης: Το πράσινο πιστοποιητικό θα επιτρέψει ταξίδια με ασφάλεια το καλοκαίρι

Κυρ. Μητσοτάκης: Το πράσινο πιστοποιητικό θα επιτρέψει ταξίδια με ασφάλεια το καλοκαίρι

Καθοριστικό ρόλο για ασφαλή ταξίδια και μια καλή τουριστική σεζόν στην οποία ποντάρει πολλά η Ελλάδα θα παίξει το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο του Politico, Florian Eder, στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο συζήτησης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο Κυρ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία του πράσινου πιστοποιητικού για το άνοιγμα του τουρισμού, εκτίμησε ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιείται πριν από τα τέλη Ιουνίου, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ κάθε χώρα πρέπει να συνάπτει διμερείς συμφωνίες, αλλά και ότι καθώς η πανδημία δεν έχει εκλείψει, χρειάζεται προσοχή και τήρηση των μέτρων.

Στόχος, όπως είπε, είναι να έχουμε καλύτερη διασυνοριακή μετακίνηση, τόνισε ότι ο πράσινο πιστοποιητικό θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ταξιδεύει χωρίς να υπάρχει υποχρέωση αυτοαπομόνωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος των μεταλλάξεων και αν πρέπει να υπάρξει η απαγόρευση των ταξιδιών από κάποια χώρα, αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα και να ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, θα συμβάλει το πράσινο πιστοποιητικό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για τη θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται πριν από τα τέλη του Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ίδιο το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Στο θέμα σχετικά με τις πατέντες για τα εμβόλια, είπε ότι η συζήτηση έχει ανοίξει, ότι προφανώς και το πρόβλημα της πανδημίας δεν πρόκειται να εκλείψει αύριο, αλλά θα συνεισφέρει μελλοντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς θα διασφαλίσει ότι όλοι οι λαοί θα λάβουν το εμβόλιο.

«Σε έκτακτες περιπτώσεις η χαλάρωση σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα για τις πατέντες εμβολίων θα επιταχύνει την δυνατότητα παραγωγής εμβολίων. Η ΕΕ θα πρέπει να μεριμνήσει να μην έχει περιορισμούς στις εξαγωγές των δόσεων των εμβολίων και να τις κατευθύνουμε σε αυτές τις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε τη σημασία που έχει το πράσινο πιστοποιητικό για την κινητικότητα και την ασφάλεια των μετακινήσεων στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε σημαντική κίνηση της Κομισιόν να επανεξετάσει τις συστάσεις της για τις τρίτες χώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: Το πράσινο πιστοποιητικό κρίσιμος κρίκος για τον τουρισμό