7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές - Τα διλήμματα θα είναι σαφή

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές - Τα διλήμματα θα είναι σαφή
Eurokinissi

Ξεκαθαρίζοντας για πολλοστή φορά πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αλλά να εξαντλήσει η κυβέρνησή του τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία, ο Κυρ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες. Σημείωσε πως τα διλήμματα που θα τεθούν είναι σαφή και θα αφορούν το παραγόμενο έργο ενώ υπογράμμισε ότι ο Α. Τσίπρας μιλά για εκλογές χωρίς να τις ζητά. Αναρωτήθηκε, δε, αν οι γαλοπούλες βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα.

Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε με σαφήνεια τις προθέσεις του αναφορικά με τις εκλογές. Και δεν σταμάτησε εκεί. Ανέφερε ότι ο σχεδιασμός που γίνεται είναι με ορίζοντα διετίας αλλά θεωρώντας βέβαιη και τη νίκη της παράταξης της οποίας ηγείται μίλησε και για τον σχεδιασμό που γίνεται με ορίζοντα 10ετίας.

Αναγνωρίζοντας πως αυτή η συζήτηση, δηλαδή τα περί πρόωρων εκλογών, θα γίνεται διαρκώς, ο ίδιος δεν προτίθεται να πράξει κάτι σχετικό όπως δεν σκέφτηκε, όπως είπε, να κάνει κάτι ανάλογο κατά τη διάρκεια της θητείας. «Έχουμε αυτοδυναμία» είπε «οι πολίτες μας εμπιστεύονται» για να τονίσει ότι στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση των εξαγγελιών και του συνολικού σχεδιασμού.

«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε στο σημείο αυτό παραπέμποντας στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης όταν και τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί θα αναδεικνύουν και το παραγόμενο έργο.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα διλήμματα που θα τεθούν τότε θα είναι σαφή. Και θα εδράζονται στο έργο που αυτή κυβέρνηση θα έχει παράξει στο σύνολο της τετραετίας της σε σχέση με την προηγούμενη, αυτή του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου οι πολίτες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν με βάση δεδομένα και όχι με τα αφηγήματα που δημιουργούνται.

Δεν παρέλειψε πάντως, λέγοντας πως θα διεκδικήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, να αναρωτηθεί ποια θα είναι η άλλη επιλογή δεδομένης της θέσης του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία «προοδευτικής κυβέρνησης», σημειώνοντας «δεν έχω καταλάβει ποια είναι η άλλη επιλογή, να κυβερνήσει ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη;»

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός διευκρίνισε με αφορμή και ερώτηση για την επιλογή του Ευ. Αποστολάκη και τα όσα ακολούθησε ότι ο ίδιος έπραξε ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει συναίνεση χωρίς να βρει ανταπόκριση.

«Έχω», τόνισε, «εξαντλήσει τα περιθώρια να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που, τελικά, δεν θέλουν τη συναίνεση».