8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα κέρδη της ΔΕΗ διατέθηκαν για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα κέρδη της ΔΕΗ διατέθηκαν για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Eurokinissi

Η αναφορά του Αλεξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα ανήκει και στη Δύση και στην Ανατολή και στον Βορρά και στον Νότο, ήταν το αντικείμενο του σχολιασμού στην τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τη λογική αυτή θυμίζει τα περί στροφής 360 μοιρών. Τι είπε για τους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και την ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός στο σύνολο της ομιλίας του έδωσε σαφές στίγμα για τη θέση της Ελλάδας, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω ως προς τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «ανήκομεν εις τη Δύσιν». Και αιτιολόγησε με σαφήνεια την απόφαση να σταλεί αμυντικός εξοπλισμός στην Ουκρανία λέγοντας ότι η Ελλάδα όσες φορές έλαβε ξεκάθαρη θέση βγήκε κερδισμένη.

Στο πλαίσιο αυτό η στάση του Αλέξη Τσίπρα και η προσπάθεια να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα και το προσκήνιο φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου (κλείνοντας το μάτι σε ψηφοφόρους που δείχνουν να αναζητούν νέα στέγη) όπως το 'Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες' οδήγησε σε μια περιγραφή που προκάλεσε εντυπώσεις.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε και τα περί στροφής 360 μοιρών που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πως είχε κάνει μπερδεύοντας την όμως με τη στροφή των 180 μοιρών.

«Μερικές φορές το να ξέρεις πού ανήκεις έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική» τόνισε ο Πρωθυπουργός δείχνοντας πως η θέση που εκφράζει είτε μέσω των διπλωματικών κινήσεων των αμυντικών συμφωνιών όπως αυτή με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ είτε με παρεμβάσεις όπως αυτή αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής για την ενδυνάμωση της χώρας.

Ακρίβεια

Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο Πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης είναι σε εξέλιξη από το 2010 και στο πλαίσιο αυτό έχουν κλείσει λιγνιτικοί σταθμοί εκ των οποίων δύο την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα αντιδρά και κάνει λόγο για «βίαιη απολιγνιτοποίηση» η οποία ευθύνεται για την ακρίβεια.

Η θέση αυτή αποτελεί έναν μύθο όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας μάλιστα πως η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη είναι πανάκριβη, σχεδόν στα επίπεδα που σήμερα κοστίζει το φυσικό αέριο. Και αυτό ίσχυε πριν την κρίση και την άνοδο των τιμών.

Επίσης σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα είχε χρεοκοπήσει αν δεν άλλαζε η κυβέρνηση το 2019 και δεν λάμβανε μέτρα η νέα. Μάλιστα τόνισε ότι η ΔΕΗ δεν θα έχει κέρδη ή αυτά θα είναι οριακά διότι σήμερα αξιοποιεί την κερδοφορία της για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την επιδότηση του ρεύματος ώστε να μην πολλαπλασιαστούν τα βάρη για τους πολίτες.