Κυρ. Μητσοτάκης σε CNN: «Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας»

Κυρ. Μητσοτάκης σε CNN: «Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας»

«Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία» με τις μαζικές ροές μεταναστών και προσφύγων που ο Τ. Ερντογάν ωθεί προς την ελληνοτουρκική μεθόριο, τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN o Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της.

Παραχωρώντας συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο  και τον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία για «εργαλειοποίηση του προσφυγικού» προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις της ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιαστεί στο μεταναστευτικό» με τις μαζικές ροές μεταναστών που ο Τ. Ερντογάν εξωθεί να εγκαταλείψουν την Τουρκία, τονίζοντας πως «η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της». «Η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει: να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», ξεκαθάρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, εξαιτίας της συστηματικής, μονομερούς παραβίασής της από την Τουρκία και κάλεσε τον Τ. Ερντογάν να σταματήσει να είναι υποκινητής «fake news» για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Η Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός, «έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο».

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για τουρκική προβοκάτσια. «Η Ελλάδα άνοιξε την καρδιά και τα σπίτια της στους πρόσφυγες» υπογράμμισε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η χώρα μας δεν φέρεται σωστά στους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Κυρ. Μητσορτάκης ανέφερε πως πως «αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ουσιαστικά το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια». «Αυτοί οι άνθρωποι», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «λαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς τους παρέχει μέσα για τη μεταφορά τους στα σύνορα».

Επισήμανε μάλιστα ότι στην πλειονότητά τους δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία. «Οι περισσότεροι ζουν στην Τουρκία εδώ και χρόνια και μιλάνε την τουρκική γλώσσα». Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τις τελευταίες ώρες «βλέπουμε αυξημένη ένταση στα σύνορα. Έγιναν απόπειρες να κάψουν το φράχτη που έχουμε. Εκτοξεύθηκαν πολυάριθμα δακρυγόνα εναντίον των δυνάμεών μας. Συνεπώς, φοβάμαι ότι πρόκειται για μια συνεχιζόμενη και πολύ συστηματική πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας που ουδεμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Η Τουρκία τους χρησιμοποιεί και το αποτέλεσμα είναι οι σκηνές που βλέπετε στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στο ζήτημα του κορονοϊού, τόνισε ότι «πρέπει να δράσουμε συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού». Τόνισε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει νεκρός στη χώρα μας από την επιδημία. Εστιάζοντας στις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός ζήτησε αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης», τόνισε.

Δείτε τη συνέντευξη: