Κυρ. Μητσοτάκης: Μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες οι διερευνητικές με την Τουρκία

Κυρ. Μητσοτάκης: Μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες οι διερευνητικές με την Τουρκία

Την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως οι διερευνητικές επαφές με την  Τουρκία θα έχουν αυτό και μόνο το αντικείμενο και χαρακτήρισε «πολύ καλό για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας», το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι 27.

«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε, ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 είναι ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε και υπογράμμισε πως «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 πως οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι».

Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Υπάρχει ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας», ενώ σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη «μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Πολύ σημαντική αναφορά» χαρακτήρισε και εκείνη «στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο». Παράλληλα, τόνισε ότι «ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση» και εξήγησε ότι «το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την προσδοκία του «αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος κατόρθωσαν να εξηγήσουν και να πείσουν του εταίρους για τις θέσεις των δύο χωρών και επεσήμανε ότι στην περιοχή διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης. Ερωτώμενος σχετικά για το αν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με την  Τουρκία απάντησε ότι αυτό θα οριστεί μέσω των αρμόδιων καναλιών, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το αντικείμενό τους θα ήταν όπως και στους προηγούμενος 60 γύρους, μόνο ο καθορισμός των θαλασσιών ζωνών.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ατζέντα της σημερινής, δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «σήμερα αφιερώσαμε 3 ώρες για τον ζήτημα του covid. Υπάρχει ανησυχία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Υπάρχει εντονότατη ανησυχία από όλους πως θα κρατήσουμε ανοικτές τις οικονομίες μας περιορίζοντας τον ιό και πως θα έχουμε καλύτερη συνεργασία».

«Ένα ζήτημα είναι τα εμβόλια όπου η ΕΕ έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας. Ένας από αυτούς αφορά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο εργαλείο και δεν είναι άλλο από τα αξιόπιστα «rapid» τεστ. Είναι πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα μας. Να το χρησιμοποιήσουμε για να διευκολύνουμε τα ταξίδια».

«Συζητήσαμε στο τέλος και το ζήτημα του brexit. Είναι ζήτημα στην ημερησία διάταξη του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα: 

- Κυρ. Μητσοτάκης: Επίθεση στην ΕΕ, η επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους