8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Μοιραζόμαστε με την Κροατία το ίδιο όραμα για μια ευημερούσα Βαλκανική

Κυρ. Μητσοτάκης: Μοιραζόμαστε με την Κροατία το ίδιο όραμα για μια ευημερούσα Βαλκανική

Τις ίδιες αρχές που μοιράζεται η Ελλάδα με την Κροατία για ένα κοινό όραμα για μια ασφαλή και ευημερούσα Βαλκανική τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και υποστηρίζουμε την ένταξη στη ευρωζώνη, στη ζώνη Σένγκεν και τον ΟΟΣΑ. Έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και χαίρομαι που ελληνικές επιχειρήσεις δρουν στην Κροατία.

«Η Ελλάδα και η Κροατία είναι πρωταγωνίστριες χώρες στην ανάπτυξη το 2021. Και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουν τις οικονομίες μας απέναντι στις αυξήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ζάγκρεμπ, ευχήθηκε να επουλωθούν οι πληγές από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Κροατία και είπε ότι, "ζήσαμε και στην Ελλάδα παρόμοιες καταστάσεις και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες τέτοιων προκλήσεων".

"Ευχαριστώ στον Αντρέι για την ταχύτητα με την οποία υποστήριξε την Ελλάδα στις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι στέλνοντας ένα Καναντέρ" είπε.

Στο Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς.

Η επίσκεψη, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και έδωσε την ευκαιρία επισκόπησης της συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το Μεταναστευτικό.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κροατική πλευρά αναγνώρισε πως η αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας στο θέμα αυτό μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε σε μείωση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη διαδρομή που οδηγεί στην Ευρώπη μέσα από τα Βαλκάνια.

Παράνομη συμπεριφορά Τουρκίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για την επιθετική ρητορική και τις ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, και δήλωσε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστη διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση από την Τουρκία του Μεταναστευτικού για την επίτευξη πολιτικών στόχων με αφορμή και την επικείμενη επέτειο δύο ετών από τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών.

«Χαίρομαι πολύ που οι εμπορικές ανταλλαγές τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 ανήλθαν στα 360 εκατομμύρια ευρώ, που συνιστά σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το σύνολο του 2020. Ενδεικτικά να πω ότι το 2017, στην αρχή της θητείας μου, ήταν μόνο 150 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Κροατίας.