8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε στο ΝΑΤΟ κανένα θέμα σε βάρος της Ελλάδας

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε στο ΝΑΤΟ κανένα θέμα σε βάρος της Ελλάδας

«Το Μητσοτάκης γιοκ το έχουμε ξανακούσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σημειώνοντας ότι «εμείς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα». Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι σε καμία από τις πολλές συζητήσεις στο πλαίσιο της συνόδου δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα ζήτημα που να αφορά την προβολή των επιχειρημάτων της σε βάρος της Ελλάδος. «Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το αν θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι απάντησε ως εξής: «Το Μητσοτάκης γιοκ το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «νομίζω ότι κατέστη σαφές σε όλους ότι στην παρούσα συγκυρία η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία κατανόηση, καμία ανοχή για να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, που ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τη Συμμαχία σε κάποιο άλλο γεωγραφικό μέτωπο. Αυτό, νομίζω, ότι τα λέει όλα και για αυτό εξακολουθώ να εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα Μπάιντεν προς Ερντογάν

Ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη μεταξύ τους συνάντηση, για αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν θα ακολουθήσει την παραίνεση του Προέδρου των ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Είδα και εγώ το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντησή του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Νομίζω ήταν ένα πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία. Μια ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει το τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες».

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την κατοχύρωση του σήματος Turkaegean από την Άγκυρα, τόνισε «η κυβέρνηση θα αντιδράσει, θα εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια». Όπως είπε «προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους». Σχολιάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις, ανέφερε πως «έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή το Turkeagean δεν είχε καμία ιδιαίτερη επιρροή στον ελληνικό τουρισμό».

Σε ερώτηση σχετικά με τα F-35, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F-35, με πιθανή option να αποκτήσουμε και μια δεύτερη. Μέρος της διαδικασίας αυτής είναι και η αποστολή του Letter of Request, πράγμα το οποίο έγινε τις τελευταίες ημέρες. Είναι η αρχή -θέλω να το τονίσω- μιας μακράς διαδικασίας καθώς δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν από το 2027 ή 2028. Αυτό το λέω διότι είναι μια μακρά διαδικασία από τη μία και το λέω διότι, αφετέρου, τότε έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια αγορά».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «πιστεύω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία για τη δυνατότητα της χώρας μας πια να προγραμματίζει αμυντικές επενδύσεις σημαντικές, σε βάθος χρόνου. Σε βάθος δεκαετίας, σε βάθος δεκαπενταετίας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, αυτή είναι η ευθύνη μας, να θωρακίζουμε τη χώρα και να αναλαμβάνουμε αποφάσεις τις οποίες μπορεί πολιτικά να τις «καρπωθούν» οι διάδοχοί μας. Αλλά έτσι πιστεύω ότι θα πρέπει να δουλεύει η χώρα ως προς τον μακροχρόνιο σχεδιασμό σχετικά με την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική».

Σχετικά με τα F-16, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η δουλειά της χώρας μας είναι -πρώτα και πάνω απ’ όλα- να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε κάνει πολύ συγκροτημένα τα τελευταία τρία χρόνια, εντός των δημοσιονομικών περιορισμών. Δείτε που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα ως προς τις αμυντικές της δυνατότητες σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από τρία χρόνια, ως προς την πολύ γρήγορη προσθήκη των αεροσκαφών Rafale, την αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών, την αγορά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων».

«Αυτό είναι το μέλημα κάθε ελληνικής κυβέρνησης» επανέλαβε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας τα εξής: «Θα πρέπει να πω βέβαια ότι τα πιο πολλά από αυτά τα κάναμε χωρίς να έχουμε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία από τη μία κόπτεται γιατί μπορεί ενδεχομένως να αναβαθμιστούν τα τουρκικά F-16, αλλά από την άλλη δεν στήριξε σημαντικές επιλογές της κυβέρνησης ως προς την αμυντική της θωράκιση. Από κει και πέρα, αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι δεν είδα να υπάρχει κάποια αναφορά στο ζήτημα αυτό στο δελτίο Τύπου το οποίο έβγαλε ο Λευκός Οίκος. Και θα επαναλάβω επίσης ότι η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί απλά τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία εντελώς απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί».

Ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.

Η αποτίμηση της Συνόδου

Η Ρωσία, ως η πιο σημαντική απειλή για την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ, η Κίνα και οι νέες προκλήσεις της για την ασφάλεια, η ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας με πάνω από 300.000 στρατιωτικές δυνάμεις, η διατήρηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία αλλά και η διεύρυνση της Συμμαχίας με την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου που.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη θέση τους στην Ευρώπη, μέσω ενός «μόνιμου αρχηγείου» στην Πολωνία, μιας πρόσθετης εκ περιτροπής ταξιαρχίας στη Ρουμανία, περισσότερες αναπτύξεις στη Βαλτική, επιπλέον F -35 μοίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσθετη αεράμυνα στη Γερμανία και την Ιταλία.

"Έχουμε έρθει στο ραντεβού" και "αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ", δήλωσε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.