7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και μοιράζει δίκαια το μέρισμα σε όλους τους πολίτες

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και μοιράζει δίκαια το μέρισμα σε όλους τους πολίτες
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Τη φιλοσοφία με την οποία η κυβέρνηση και ο ίδιος κινούνται εφαρμόζοντας παράλληλα και το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη, ανέδειξε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία πλούτου που μοιράζεται δίκαια στους πολίτες. Χαρακτήρισε ασφαλή την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021 τονίζοντας μάλιστα ότι είναι το ελάχιστο που δύναται να επιτευχθεί εντός για το τρέχον έτος.
 

Σημείωσε πως όσα ανακοινώθηκαν εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική ενώ ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει συνολικά λόγω της πανδημίας ούτε και θα υπάρξουν ανάλογοι οικονομικοί περιορισμοί.

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση σχετικά με τα έργα στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του Μετρό της πόλης είναι τα τέλη του 2023. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι στο μέλλον είναι η Θεσσαλονίκη να προσελκύει σημαντικές ξένες επενδύσεις.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι αισθάνεται απολύτως σίγουρος για ανάπτυξη 5,9% το 2021, όπως ανέφερε χθες και συμπλήρωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλούτου που στη συνέχεια θα δίνεται ως μέρισμα δίκαια σε όλους τους πολίτες. Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει και συμπλήρωσε ότι προς το παρόν δεν είναι στις προθέσεις του να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.  

Σε ερώτηση για την κρατική στήριξη ενώπιον των ανατιμήσεων και αν υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός αν η ακρίβεια επιμείνει, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, απάντησε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Κατ' αρχάς, είπε, στη χώρα μας είχαμε πληθωρισμό στο 1,9% έναντι 3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο. «Πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων.

Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην περίπτωση του ρεύματος για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νεοσυσταθέν υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν έχει το ιδεολογικό πρόσημο που έχουν άλλα υπουργεία και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε αρχικά ένα πρόσωπο που σε επίπεδο βιογραφικού είχε τα απαιτούμενα προσόντα. 

«Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα, όλοι νομίζετε πως έχετε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό, που θα θέλατε να δείτε, αλλά επιτρέψτε μου η επιλογή των υπουργών είναι δικό μου αποκλειστικό προνόμιο. Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά. Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσα τα κριτήρια. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ.

Τελικώς επελέγη ο Χρήστος Στυλιανίδης, ένας επιχειρησιακός υπουργός και ένας ακόμη πιο επιχειρησιακός υφυπουργός για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά. Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω», απήντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολιασμού τόνισε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να γίνει σε συγκεκριμένες ομάδες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όταν κάνει επιλογές για υπουργεία αξιολογεί αν τα πρόσωπα μπορούν να υπηρετήσουν την πολιτική που ακολουθείται, η οποία δεν αλλάζει.  

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως πρόσθεση της κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοιχτά, τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού για παιδιά άνω των 12 ετών, καλώντας και πάλι τους γονείς να μιλήσουν με τους παιδιάτρους τους, ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στον τομέα αυτό.  

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές για τους νέους ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η επιδότηση για το πρώτο ένσημο είναι ένα κίνητρο και κάλεσε την αντιπολίτευση αν συμφωνεί ή όχι με το συγκεκριμένο μέτρο και επισήμανε ότι θα προσπαθεί να προσαρμόζει την πολιτική της κυβέρνησης με βάση τις ανάγκες των νέων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πολιτική που ασκείται δεν είναι επεκτατική αλλά μετρημένη, ενώ αν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Εκτίμησε ότι το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει και ανέφερε ότι από το 2023 θεωρεί δεδομένο ότι θα επέλθει μια κανονικότητα.

Απαντώντας στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων επισήμανε ότι η ελληνική πολιτική δεν αλλάζει, καθώς η Ελλάδα επιζητά τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάση όμως το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο, σχολιάζοντας τα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών που επικαλείται η τουρκική ηγεσία.

«Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όσα ακούγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση για εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τη θητεία της, στο τέλος της τετραετίας. 

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε για να μείνει ενώ όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία ξεκαθάρισε ότι αυτά θα λειτουργήσουν όταν όλα θα είναι έτοιμα, διευκρινίζοντας ότι δεν θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο αλλά λίγο αργότερα, χωρίς αυτό να ακυρώνει την κεντρική πολιτική επιλογή για τη σύστασή της. 

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μια πολιτική ενεργούς φύλαξης των συνόρων κάτι το οποίο θα συνεχίσει να κάνει, ξεκαθαρίζοντας ότι θα «σπάσει» τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. 

Για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αρχικός στόχος είναι να προστατευτεί το εισόδημα των ανθρώπων της περιοχής που επλήγησαν και σημείωσε ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί 7,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων. Ευχαριστώντας τον Στάυρο Μπένο για την αποδοχή της πρότασης να αναλάβει επικεφαλής της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της περιοχής, έκανε λόγο για ένα ολιστικό σχέδιο για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας. 

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Liberal, o πρωθυπουργός ανέφερε ότι επιδότηση στα νοικοκυριά για τις αυξήσεις στο ρεύμα δεν αποκλείεται να επεκταθεί και πέραν του ανακοινωθέντος τριμήνου, αν οι παγκόσμιες ενεργειακές τιμές παραμείνουν υψηλές. Για τον ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι θα υπάρξει ένας δικαιότερος φόρος ενώ για την ανάπτυξη του 2022 και πέρα από αυτό δήλωσε ότι θα είναι επίσης υψηλή.