Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αλλάζει - Περνά στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αλλάζει - Περνά στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η Ελλάδα αλλάζει. Προσελκύει πλέον επενδύσεις από μεγάλες πολυεθνικές, διαθέτει σταθερό πολιτικό πλαίσιο και φορολογικό σύστημα. Η ψηφιοποίηση που έχει επιτευχθεί διευκολύνει την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Η επένδυση 100 εκατ. ευρώ της DigitalRealty στη χώρα μας για την κατασκευή του data center, η πρώτη φάση του οποίου θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022, δημιουργεί καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζει τη χώρα μας σε πύλη εισόδου δεδομένων στην Ευρώπη. Το μέρισμα της ανάπτυξης θα διαχυθεί σε όλους. Τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία, καθώς για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε data center, η πολλαπλασιαστική αξία στην ελληνική οικονομία φτάνει τα 8 ευρώ.

Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικάνικης πολυεθνικής DigitalRealty και της εξαγορασθείσας ελληνικής εταιρείας Lamda Hellix, κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης για τη θεμελίωση της έναρξης κατασκευής του Athens 3.0. Toυ τρίτου και πιο σύγχρονου data center στην Ελλάδα και ενός από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα από το 2015, έως σήμερα έχει αλλάξει. Κάτι άλλωστε που επεσήμαναν και τα στελέχη της αμερικάνικης πολυεθνικής. «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, με σταθερό φορολογικό σύστημα, μια χώρα που έχει δρομολογήσει, χάρη στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της» δήλωσε ο Kυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως  «χαιρόμαστε που κάνουμε τη χώρα μας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής οικονομίας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα εκτός από πάροχος υπηρεσιών δρομολογεί επενδύσεις σε υποδομές. Τα data centers είναι τα αεροδρόμια της ψηφιακής οικονομίας και αναγνωρίζεται πλέον από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές στον κλάδο, οι προοπτικές της χώρας και η γεωπολιτική της θέση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι μεγάλοι ωφελημένοι από τις επενδύσεις αυτές, είναι η κοινωνία, το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί. Αυτή η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλους τους πολίτες, καθώς θα υπάρξουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης των επιχειρήσεων και θα υπάρξει αναστροφή του brain drain σε brain gain.

«Η ψηφιακή μετάβαση παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της πολιτικής μας και γι’ αυτό και διοχετεύουμε σημαντικότατους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πολλές δράσεις ψηφιακής μετάβασης, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τις ψηφιακές υποδομές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από τη μεριά του ο CEO του πολυεθνικού κολοσσού, William Stein, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και πως είναι πολύ σημαντικός κρίκος στις επενδύσεις που δρομολογεί η DigitalRealty. Ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τα άμεσα αντανακλαστικά και επεσήμανε πως η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 58,5 δισ. ευρώ, διαχειρίζεται 300 data centers σε έξι ηπείρους και  υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Ο CEO της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος επεσήμανε πως «το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό και με χαροποιεί το γεγονός πως ένας σχεδιασμός τριών ετών έχει φτάσει στην τελική φάση υλοποίησης», ενώ σημείωσε πως μετά το Athens 3, έρχεται νέο data center, το Athens 4. O A. Κάκκος ανέφερε πως το αποτύπωμα της επένδυσης σε βάθος χρόνου θα ξεπεράσει το 1 ,1 δισ. ευρώ και αυτό γιατί για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται, η πολλαπλασιαστική αξία στην ελληνική οικονομία φτάνει τα 8 ευρώ. Τέλος, ο CEO της Lamda Hellix σημείωσε πως η νέα αυτή επένδυση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και πως το μέλλον για τη χώρα προδιαγράφεται λαμπρό.