Κυρ. Μητσοτάκης για εμβόλια: Ασκούμε πιέσεις για να τηρηθούν τα συμβόλαια

Κυρ. Μητσοτάκης για εμβόλια: Ασκούμε πιέσεις για να τηρηθούν τα συμβόλαια

Την άσκηση πίεσης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τηρηθούν τα υπάρχοντα συμβόλαια παραδόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού επισήμανε κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως κατά το άνοιγμα της αγοράς, παρατηρείται συμμόρφωση των πολιτών με τα υφιστάμενα μέτρα, δημιουργώντας την πεποίθηση πως δεν θα δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα.

Πιο αναλυτικά, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους για την πορεία της πανδημία, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, τονίζοντας πως «αν και έχουμε από τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμόρφωση με τα μέτρα παρά το μερικό άνοιγμα της αγοράς, άρα υπάρχει σιγουριά ότι δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα, ενώ αναφερόμενος στις μεταλλάξεις ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεδομένης της αύξησης κινητικότητας και των μεταλλάξεων οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και να δίνουμε χρόνο ανάμεσα στις αποφάσεις μας».

«Όλοι υποδεχθήκαμε το άνοιγμα της αγοράς με ικανοποίηση, ειδικά οι επαγγελματίες, οι οποίοι είδαν αυξημένους τζίρους. Παρά τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε, θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπήρχε συμμόρφωση και από τους πολίτες, αλλά και από τους επαγγελματίες, κάτι το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα. Δρομολογείται το άνοιγμα των σχολείων -των γυμνασίων και των λυκείων.

Όλα αυτά, όμως, αυξάνουν συνολικά την κινητικότητα, άρα και τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Αν προσθέσετε σε αυτό και το γεγονός ότι οι επιστήμονες ανησυχούν, και δικαιολογημένα, για τις νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μελετάμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να αφήνουμε χρόνο από το ένα βήμα στο επόμενο για να αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι χθες πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 20.000 εμβολιασμοί, καθώς και πως σήμερα ή αύριο ο συνολικός αριθμό των χορηγημένων δόσεων θα ανέλθει στις 200.000. «Θα μπορούσαμε πολύ περισσότερους αλλά είμαστε εξαρτημένοι από ευρωπαϊκές συμφωνίες αγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερους, πλην όμως είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών».

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τις παραδόσεις των εμβολίων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχει ασκηθεί μεγάλη πίεση στις φαρμακευτικές ώστε να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, ενώ στάθηκε και στην στρατηγική της Ελλάδας ώστε να διαφυλαχθεί η δεύτερη δόση ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα πως σε όσους έχει χορηγηθεί ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου, θα λάβουν και την δεύτερη εντός των χρονικών ορίων για τα οποία τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση.

«Εκτιμούμε ότι θα έχουμε και ένα ακόμα εμβόλιο το οποίο πιστεύω ότι θα εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και θα προστεθεί στη φαρέτρα των εμβολίων, αλλά ήταν και πάρα πολύ σωστή, ξέρετε, η στρατηγική μας να διαφυλάξουμε τη δεύτερη δόση, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση εντός των χρονικών ορίων για τα οποία τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή εμβόλια, γιατί υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία. Το εμβόλιο σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ενημέρωσή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις συγκινητικές εικόνες ηλικιωμένων που εμβολιάστηκαν αλλά και στην αλληλεγγύη που καταγράφεται μεταξύ των γενεών.

«Να κλείσω λέγοντας ότι -νομίζω ότι το διαπιστώσατε κι εσείς- ότι είναι πάρα πολύ συγκινητικές οι εικόνες τις οποίες είδαμε, ειδικά των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι προσήλθαν με εντυπωσιακή συνέπεια στην τήρηση των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα και βέβαια τους αγκάλιασαν και τους υποδέχθηκαν οι εξαιρετικοί υγειονομικοί μας, οι οποίοι κάνουν μια καταπληκτική δουλειά και στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία που απέδειξε ότι η ελπίδα δεν έχει ηλικία. Και αυτή είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη πάνω στην οποία στηρίζεται κάθε πολιτεία και κάθε κοινωνία η οποία επιδεικνύει σεβασμό ειδικά προς τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας και γίνεται πράξη στη χώρα μας. Οπότε είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος στο μέτωπο αυτό, αλλά κάθε μέρα θα παρατηρούμε τα δεδομένα, θα τα θέτουμε στη διάθεση των ειδικών και αυτοί παίρνουν πάντα τις τελικές αποφάσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η κα Σακελλαροπούλου είπε πως «πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση γιατί ο ιός είναι μια συνεχής και ενεργή απειλή. Είναι πράγματι αναγκαίο, όπως το είπατε και εσείς, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, αυτή που επιδείξαμε ως τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο ώστε αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε για το καλό όλης της κοινωνίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι ελπίζει να «είναι προσωρινές οι δυσκολίες στην παράδοση των εμβολίων, ώστε να καταφέρουμε και εμείς, μαζί με όλη την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες, να φτάσουμε στην ανοσία της κοινότητας. Όπως φαίνεται, είναι η μόνη μας άμυνα απέναντι στην πανδημία αυτή τη στιγμή».