Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε το στόχο του 50% των τουριστικών εσόδων του 2019
Κυρ. Μητσοτάκης

Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε το στόχο του 50% των τουριστικών εσόδων του 2019

Την εκτίμηση ότι τη φετινή σεζόν τα τουριστικά έσοδα όχι μόνο θα κινηθούν σαφώς καλύτερα από πέρυσι, αλλά και ότι θα υπερβούν τον στόχο του 50% εκείνων του 2019, διατύπωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή έκπτωση σε βάρος της δημόσιας υγείας.

«Πέρυσι ήμασταν στο 25% του 2019, φέτος ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσει το 50%», σημείωσε ο πρωθυπουργός για τον τουρισμό και το αναμενόμενο οικονομικό του αποτύπωμα τη φετινή χρονιά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με θέμα «Το αναπτυξιακό παράδειγμα της Ελλάδας» που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group.

Καθώς η φετινή σεζόν άνοιξε και επίσημα την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική πρόταση για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, τονίζοντας ότι ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα καθώς τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είπε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό από το περυσινό, ωστόσο επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια καθώς θα καλωσορίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Τα πρώτα πάντως μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, με τον πρωθυπουργό να κάνει ειδική αναφορά σε δύο παραδοσιακές τουριστικές δεξαμενές για την Ελλάδα, την Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Φέτος το καλοκαίρι έχουμε περισσότερες προγραμματισμένες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παρά ποτέ, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει επίσης σημαντικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην τουριστική αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την φετινή σεζόν, ενώ σαφής εικόνα θα υπάρχει από τα μέσα Ιουνίου και μετά, όταν και θα τεθεί σε λειτουργία το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, με την Ελλάδα και την Γερμανία να συγκαταλέγονται στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν την διαδικασία προσημείωσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν. Κατά την ίδια πηγή, επιτυχημένο ήταν και το τεστ από πλευράς Ελλάδας και για τον κωδικό QR, αυτόν δηλαδή που θα περιλαμβάνει το πράσινο πιστοποιητικό με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η πράσινη μετάβαση

Στην ίδια εκδήλωση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που συνεπάγεται για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης, στις επιφυλάξεις που υπήρχαν αρχικά από πολλές βορειοευρωπαικές χώρες, όπως η Γερμανία και στο γεγονός ότι όταν ξέσπασε η πανδημία, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους οκτώ ηγέτες που έστειλαν τότε επιστολή στον Σαρλ Μισέλ, ζητώντας κάποιου είδους μηχανισμό ευρωπαϊκού δανεισμού με στόχο την στήριξη όλων των κρατών-μελών για την ανάκαμψή τους μετά την πανδημία.

Επεσήμανε μάλιστα ότι «ήταν ευκολότερο να πείσουμε την Καγκελάριο από το να πείσουμε τις τέσσερις “φειδωλές χώρες”», εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ευθυγραμμίζονται σε σημαντικό βαθμό με τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακόμα και πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαμε καταστήσει την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό βασικούς πυλώνες του πακέτου μεταρρυθμίσεων που προωθούσαμε». Ως παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μας το αργότερο έως το 2028.

Αμοιβαία επωφελής η σχέση με τη Γερμανία, υπόδειγμα πράσινης επένδυσης η ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια

Συζητώντας με τον Ingo Mandt για τη σχέση Ελλάδας και Γερμανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν πρόκειται πια για μια σχέση οφειλέτη - πιστωτή, δεν πρέπει να την βλέπουμε μέσα από αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να είναι μια σχέση αμοιβαία επωφελής, όπου οι επιχειρηματικές μας κοινότητες θα συνεργάζονται περισσότερο». 

«Υλοποιούμε ένα εξαιρετικό έργο με τη Volkswagen στην Αστυπάλαια, η οποία θα καταστεί ένα παράδειγμα κινητικότητας με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εγχείρημα, αμοιβαία επωφελές, καθώς δείχνει σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε για την ταχύτερη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία» τόνισε.