Δραστικές παρεμβάσεις στην λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας

Δραστικές παρεμβάσεις στην λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας

Δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Πολιτική Προστασία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση που είχε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια και υπενθύμισε πως για την κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών των πολιτών.

«Τα πράγματα, πλέον, είναι καλύτερα. Αλλά, όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και θα παρακαλούσα όλες και όλους να ακούν προσεκτικά τις εντολές και τις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής», είπε.

Όπως επεσήμανε, καθώς η αντιπυρική περίοδος φτάνει προς το τέλος της «θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία».

Ανέφερε πως «έχω ήδη ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ, που υπέστησαν καταστροφές στην περιουσία τους και από δω και πέρα θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες ώστε να επιτρέψουμε στη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το δύσκολο έργο της μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής η οποία συντελέστηκε».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν «αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να αντιμετωπίσουμε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση». «Σε όλες και σε όλους οι οποίοι, άυπνοι, τις τελευταίες ημέρες καταβάλουν όλη αυτή την προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με ακραία φυσικά φαινόμενα, τα οποία, δυστυχώς, θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα. Και οφείλουμε σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισα και στη συνάντηση που είχα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Στυλιανίδη, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη, όπου υπογράμμισε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον επίτροπο «για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU», σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας συνοδεύει και τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα στις χώρες της Μεσογείου.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να ηγηθεί προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.