Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας έστειλε προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός με αφορμή τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών. «Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης, έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε η θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στον απόηχο των πρόσφατων ισχυρισμών της Τουρκίας για την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και την απαντητική επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης καταδίκασε ξανά τις πρακτικές της Αγκυρας και μίλησε για τον παραλογισμό των επιχειρημάτων της γείτονας.

«Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σε βάρος της Ελλάδος έχει κηρύξει casus belli, ισχυρίζεται ότι απειλείται από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Χώρα που διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας την Στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα.

Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε ειδική μνεία στην προκλητικότητα της Άγκυρας λέγοντας ότι η κλιμακώνει σταθερά την ένταση και ότι με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στη λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας, ενός δόγματος επιθετικού, όπως είπε, για πλειάδα χωρών της Αν.Μεσογείου.

Κοινός βηματισμός

Στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ο βηματισμός με την Λευκωσία είναι κοινός, επανέλαβε ότι οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες, ότι υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης του.

«Η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια: Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε επίσης και η καταδίκη από την ΕΕ συνολικά αλλά και από τα κράτη μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και επανέλαβε ότι οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.

«Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.