Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα για τα αίτια των πυρκαγιών

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα για τα αίτια των πυρκαγιών

Εξερχόμενος από το Κέντρο Επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις για τις φωτιές και σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε να ήταν εμπρησμός η αιτία της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, περισσότερα θα ξέρουμε όταν η Πυροσβεστική τελειώσει την έρευνα της, αλλά δεν αποκλείεται ο εμπρησμός» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε δηλώσεις, ευχαριστώντας αρχικά όσους έδωσαν μάχη με αυτοθυσία και τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα σε όσους οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στα Μέγαρα αλλά και για την πυρκαγιά στη Σαλαμίνα, σημειώνοντας ότι υπήρξε καλύτερος συντονισμός απ' ότι στο παρελθόν.

«Κατ’ αρχάς είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά χθες στην Πεντέλη και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Ήταν μια πυρκαγιά που όπως εξήγησε ο υπουργός είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά, ξεκίνησε στην Πεντέλη αλλά μπήκε γρήγορα στον αστικό ιστό και πιστεύω πως όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με έγκαιρη παρουσία και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με όσα είχαμε δει στο παρελθόν και με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μία πυρκαγια στα Μέγαρα, αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς και κάποιες φωτιές στη Σαλαμίνα. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε σε μια περίοδο με 50-60 φωτιές τη μέρα και οι πιο πολλές δεν μαθαίνονται ποτέ καθώς σβήνονται εν τη γενέσει τους.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των πληγέντων ανέφερε πως «θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν σας κρύβω ότι η χθεσινή εικόνα της πυρκαγιάς το βράδυ, μας έκανε πιο απαισιόδοξους για την έκταση των ζημιών.

Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα.»

Αναφορικά με το αν είναι ευχαριστημένος με το επιχειρησιακό σχέδιο και το πώς εφαρμόστηκε, σχολίασε ότι «Δεν θα κάνω καμία αξιολογική κρίση την ώρα της μάχης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και έχοντας πια αποκτήσει μία σχετική εμπειρία, έχοντας διαχειριστεί και τις περσινές πυρκαγιές, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.

Νομίζω, ότι όλοι οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία ομαδική αποστολή στην οποία θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια όλοι εδώ, σ’ ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι στον ίδιο χώρο, είναι κάτι για το οποίο είχαμε επιμείνει πάρα πολύ με τον αρμόδιο Υπουργό, έχοντας εικόνα, έχοντας πληροφορία. Αυτή είναι η πεμπτουσία του συντονισμού, ο οποίος τόσο απαραίτητος είναι σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

Επίσης, να τονίσω ότι προφανώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη η οποία πλήττεται αυτή την εποχή από πυρκαγιές. Στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη έχουμε πολύ μεγαλύτερες, πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μεσόγειος πια είναι στο επίκεντρο της Κλιματικής Κρίσης. Το έχουμε πει πολλές φορές. Οι πυρκαγιές θα είναι εδώ, θα είναι μαζί μας, θα γίνονται ολοένα και εντονότερες, το οποίο σημαίνει ότι εμείς κάθε φορά, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο πρέπει να ανεβάζουμε το επίπεδο της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι χθες εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές στις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας. Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή.».

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των πυρκαγιών από τους αρμόδιους. Παρόντες ήταν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.