7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν έλειψαν τα λάθη - Το 112 απέδειξε την αξία του, παρακαταθήκη η κουλτούρα των εκκενώσεων

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν έλειψαν τα λάθη - Το 112 απέδειξε την αξία του, παρακαταθήκη η κουλτούρα των εκκενώσεων
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Το γεγονός ότι κατά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές οι αρμόδιες υπηρεσίες πέτυχαν τον στόχο να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές, κρίσιμες υποδομές αλλά και οικισμοί, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε το 112 απέδειξε την αξία του και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην ασκεί κριτική για τις εκκενώσεις οικισμών, καθώς όπως είπε ακόμα και όταν έρθει μια νέα κυβέρνηση το 112 και η κουλτούρα των εκκενώσεων θα αποτελούν παρακαταθήκη. «Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα μια πολιτική πράξη με μήνυμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έγιναν και λάθη.  

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα της σημερινής συζήτησης αφορά ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα,

«Πρώτον, είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε. Δεύτερον, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος. Τρίτον πώς θα στηριχθούν οι πληγέντες. Και τέταρτο με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το πρώτο ερώτημα τόνισε ότι η εικόνα είναι αρκετά σαφής με τα θετικά και αρνητικά της καθώς σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάθηκε ένας ηρωικός εθελοντής. «Όμως καταστράφηκαν περιουσίες και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες και γι' αυτό είχαμε υπήρξε η πρόνοια για επενδύσεις στην Πολιτική Προστασία η οποία μετατράπηκε εκ θεμελίων σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα. «Όσοι αμφιβάλλουν για αυτό ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του κ. Χαρδαλιά. Ενεργοποιήθηκε το 112 κάτι που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με οχήματα και ναι, και με εναέρια μέσα, συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπήρξε καλύτερη προετοιμασία από άλλες χρονιές αλλά δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. «Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Αναδείχθηκαν κενά στην πρόληψη


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του δρυμού της Πάρνηθας, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί ενώ και ανέφερε ότι στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. «Αν και διατέθηκαν φέτος 51 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα δεν ήταν δυστυχώς αυτά που έπρεπε. Τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία», σημείωσε.

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα και ανέφερε «Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση».

«Η δημόσια συγγνώμη προσωπική ηθική στάση και πολιτική πράξη με μήνυμα»


«Η δημόσια συγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα μια πολιτική πράξη με μήνυμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή. «Δεν είναι μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά και κάλεσμα για δράση. Να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επόμενη ημέρα των πυρκαγιών.

«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα».

«Επιτελικό κράτος υπήρχε ανέκαθεν - Με άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους»


Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το επιτελικό κράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε είναι αυτό που μέχρι σήμερα απάντησε επιτυχημένα σε παράλληλες κρίσεις στον Έβρο, στον εμβολιασμό, εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτής της κυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Μόνο που, άλλοτε, είχε άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους. Σήμερα το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Το 112 δεν υπάρχει σήμερα - φαντάζομαι να το γνωρίζετε - ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Γαλλία, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και στην Γερμανία σήμερα αναζητούνται ευθύνες και γίνεται έρευνα διότι δεν υπήρχε το εργαλείο να προειδοποιηθούν οι πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Αυτή η Κυβέρνηση, όπως και όλες, κάποια στιγμή θα φύγει και θα έρθει μια άλλη. Η κατάκτηση, όμως, του 112 και η κουλτούρα των εκκενώσεων είναι παρακαταθήκη για τη χώρα και θα παρακαλούσα ειλικρινά, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, να μην ασκείτε κριτική», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μηστοτάκης.