Κυρ. Μητσοτάκης: Απειλή για την ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Κυρ. Μητσοτάκης: Απειλή για την ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ως απειλή για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στη Λιβύη. Στις κοινές δηλώσεις που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πάντοτε η Ελλάδα θα επιδιώκει την ειρήνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας τονίζοντας το άκυρο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. «Εμείς πάντα θέλουμε την ειρήνη, εμείς αυτό επιδιώκουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της τριμερούς συνεργασίας, μαζί με την Κύπρο, «που αποτυπώνει το όραμα μιας ειρηνικής ανατολικής Μεσογείου».

Ακόμη, αναφέρθηκαν στο άνοιγμα του τουρισμού με τον Μπ. Νετανιάχου να τονίζει ότι πέρσι στην Ελλάδα έφτασαν 1,2 εκατ. Ισραηλινοί τουρίστες, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τους ισραηλινούς που επισκέφθηκαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. «Όταν εγώ συνάντησα έναν προκάτοχό σας ο αριθμός ήταν περίπου 50.000», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η σημαντική αυτή αύξηση επισκεπτών αντανακλά το σεβασμό προς την Ελλάδα.

Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Ισραήλ συζητούν για το άνοιγμα του τουρισμού και πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι η πρώτη προορισμός για τους ισραηλινούς τουρίστες φέτος. Είπε πως αν όλα πάνε καλά και το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο με την πορεία της πανδημίας, θέτει ως στόχο την 1η Αυγούστου για το πλήρες άνοιγμα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη από την 1η Ιουλίου θα υποδέχεται απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους τουριστικούς της προορισμούς «και αν όλα πάνε καλά από 1η Αυγούστου θα φτάνουν οι ισραηλινοί στην Ελλάδα». Είπε επίσης ότι η σεζόν μπορεί να παραταθεί έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των καλεσμένων της και έχει ενισχύσει σημαντικά τις δομές υγείας. Κύριο μέλημα τόνισε ο πρωθυπουργός είναι η υγεία και η ασφάλεια των τουριστών.