7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Αιχμές για Γερμανία - Η πανδημία δεν ανέκοψε τις μεταρρυθμίσεις μας

Κυρ. Μητσοτάκης: Αιχμές για Γερμανία - Η πανδημία δεν ανέκοψε τις μεταρρυθμίσεις μας

«Παρά την πανδημία ποτέ δεν ανακόπηκε η ώθηση που είχε δοθεί στις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα 32 δισ. συνολικά -9 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 σε δάνεια- με στόχο να δώσουμε ώθηση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

«Χρησιμοποιήσαμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να προσφέρουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμορφώνουμε τον ιστό του ελληνικού κράτους» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης 

Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε τις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση.  

Αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό -κυρίως για χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους- ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο και γίνεται πλήρως αναλογική κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές χώρες, πλούσιες και φτωχές». Όπως είπε, «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». 

Εξηγώντας την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε πως «θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού» διευκρινίζοντας πως το πιστοποιητικό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια.

Αιχμές Μητσοτάκη για Γερμανία

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν δύο επιλογές. «Ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία», σημείωσε, για να προσθέσει πως «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν είμαι αφελής. Θέλω να δω συνέπεια σε αυτή την συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία. Φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ που αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να μην της πουλήσουν F-35 παρότι αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για την Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τουρκία αγόρασε και χρησιμοποιεί S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία και θα αγοράσει και αεροσκάφη F-35. Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη. Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει την γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει την γεωπολιτική της ισχύ και να μην είναι απλώς μια οικονομική δύναμη. «Θα πρέπει να ενισχύσουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο το ζήτημα αυτό (σ.σ.: την γεωπολιτική ισχύ). Έχουμε μια ευκαιρία. Προετοιμάζουμε μια έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια έκθεση για την Τουρκία η οποία θα συζητηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής».

Ο κ. Μητοστάκης σημείωσε πως σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να συνοψιστούν όλες οι επιλογές ως προς την Τουρκία. «Δεν είμαι υπέρμαχος της επιβολής κυρώσεων, αλλά η απειλή κυρώσεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αν δεν είναι αξιόπιστη, τότε δεν θα φέρει αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Τη συζήτηση συντόνισε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Handelsblatt, Nicole Bastian, ενώ συμμετείχε και ο Thomas Enders, Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Airbus. Παρενέβη επίσης ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Gerd Höhler, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας από το 1979.