8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ

Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ
φωτογραφία αρχείου

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του γγ των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ είχε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προσπάθεια που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και η ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου με συγκεκριμένους όρους εντολής με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προς υλοποίηση της προσπάθειας.

Επιπλέον, τέθηκαν εκ νέου επί τάπητος τα ουσιώδη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 31/12/2020 τα οποία, όπως εξηγήθηκε, θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη για τις δυο κοινότητες ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην προσπάθεια δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επανέναρξη του διαλόγου.

Συζητήθηκαν, επίσης, πρακτικά θέματα που αφορούν την εκπλήρωση της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις παρατηρήσεις της Ε/Κ πλευράς, όσον αφορά την πρόσφατη έκθεση του γενικού γραμματέα, ενώ σημείωσε την ικανοποίηση της Ε/Κ πλευράς αναφορικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφάλειας για την επέκταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Στιούαρτ δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι είχε μια εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο, με τον οποίο συζήτησε για την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και για τη συνάντησή του με τον γγ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και για τις συναντήσεις του στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζήτησαν τις προτάσεις του Προέδρου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι «το ανέφερε (ο Πρόεδρος) και παραμένει ενθουσιώδης για αυτό το θέμα. Του είπα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πολύ υποστηρικτικό σε μέτρα που μπορούν να φέρουν κοντά τις δύο πλευρές, να αυξήσουν τις διακοινοτικές επαφές» και άλλα, σημειώνοντας ότι τα ΗΕ είναι πολύ υποστηρικτικά για οποιαδήποτε ΜΟΕ που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων.

Πρόσθεσε ότι «είχα τη χαρά να εργαστώ με τους διαπραγματευτές και τις τεχνικές επιτροπές, οι οποίες κάνουν πολύ σημαντική και πολύ καλή δουλειά που επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων, όπως είδαμε πρόσφατα με τον κορονοϊό».

Όπως είπε, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για μια λύση, ενόσω προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο για μια διευθέτηση.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στιούαρτ είπε ότι δεν θα μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντησή τους αργότερα σήμερα, προσθέτοντας ότι ο κ. Τατάρ γνωρίζει τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Επεσήμανε ακόμα ότι τα ΗΕ χαιρετίζουν τα όποια ΜΟΕ συμβάλλουν σε περισσότερη δικοινοτική συνεργασία κάτι που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τα ΗΕ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για τον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι δεν υπάρχει εξέλιξη, δεν βρίσκουμε συμφωνία μεταξύ των πλευρών για τους όρους εντολής απεσταλμένου, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι κάτι που θα επιδιώξει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ