Κύπρος: Μικρό σχετικά το κοίτασμα στον «Ονησίφορο»

Κύπρος: Μικρό σχετικά το κοίτασμα στον «Ονησίφορο»

Αν και βρέθηκε φυσικό αέριο στο κοίτασμα «Ονισήφορος Δυτικό 1» είναι λίγο που από μόνο του δεν καθίσταται εμπορεύσιμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» τα αποτελέσματα της γεώτρησης του West Capella αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, ωστόσο το πλοίο γεωτρύπανο έχει ολοκληρώσει από χθες το βράδυ την γεώτρηση και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία σφράγισης του φρεατίου.

Το κοίτασμα καταγράφεται ως ανακάλυψη, καθώς επιβεβαιώνονται τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία είναι σημαντικά για τις επόμενες γεωτρήσεις, ωστόσο το περιεχόμενο εν τέλει είναι κάτι τις λιγότερο από 1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσότητα η οποία είναι αξιοποιήσιμη μόνο σε συνδυασμό με γειτονικά κοιτάσματα.

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή, δείχνουν να επιβεβαιώνεται η εικόνα για τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνουν εν πολλοίς ότι το κοίτασμα κινείται στο «μοντέλο Ζορ», κάτι που αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και διαίτερα στα τεμάχια 6, 8, 10 και 11.

Αυτό έδειξαν τα προκαταρκτικά δεδομένα των αποτελεσμάτων των δοκιμών και μετρήσεων στη γεώτρηση, που ολοκληρώθηκε αργά χθες. Αν και θα χρειαστεί επεξεργασία σε διάφορα στάδια το επόμενο διάστημα, η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά.

Αν και απογοητευτικό το αποτέλεσμα για την κοινή γνώμη, για τους ειδικούς των TOTAL – ENI, αλλά και της ExxonMobil που παρακολουθούν από κοντά, έφερε αισιοδοξία, αφού θεωρούν ότι η γεώτρηση, που είναι η πρώτη εκτός του αιγυπτιακού Ζορ στην περιοχή, απέδειξε ότι το «γεωλογικό μοντέλο Ζορ»  είναι σωστό.

Αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις των εν λόγω αναδόχων, αφού υπάρχουν πολύ ελπιδοφόροι στόχοι για κοιτάσματα στα τεμάχια 6, 8,10 και 11 γύρω από τον Ερατοσθένη, με την ίδια γεωλογική διαμόρφωση.