Κύπρος και Ισπανία συνδράμουν την Ελλάδα - Έτοιμες να βοηθήσουν Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρωσία και Ισραήλ

Κύπρος και Ισπανία συνδράμουν την Ελλάδα - Έτοιμες να βοηθήσουν Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρωσία και Ισραήλ

Oμάδα 64 πυροσβεστών και παραϊατρικών, 2 πυροσβεστικά οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair περιλαμβάνει η βοήθεια που προσέφεραν η Κύπρος και η Ισπανία, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χρήστο Στυλιανίδη. 

«Μεγάλο "ευχαριστώ" στην Κύπρο και στην Ισπανία για την άμεση κινητοποίηση ομάδων πυροσβεστών, διασωστών, πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη», αναφέρει στο twitter o επίτροπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. 

Σημειώνεται πως η διευθέτηση για τη συνδρομή των Κύπριων πυροσβεστών έγινε μετά από οδηγίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη της ελληνικής κυβέρνησης Νίκο Τόσκα, εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια.

Έτοιμες να βοηθήσουν την χώρα μας δηλώνουν η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία και το Ισραήλ

Έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα δηλώνει και η Τουρκία, σύμφωνα με το HaberTurk.com. Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του αλλά και τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών.

«Με δεδομένες τις σοβαρές πυρκαγιές στην Ελλάδα, οι ισραηλινές αρχές (το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο του πρωθυπουργού και η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα) ήλθαν σε επαφή με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα και πρόσφεραν την βοήθεια του Ισραήλ.

Οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι σε αυτό το στάδιο έχουν θέσει υπό έλεγχο τις πυρκαγιές. Το Ισραήλ έχει ομάδες έκτακτης ανάγκης έτοιμες σε κατάσταση stand by. Το Ισραήλ παραμένει έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα με κάθε αναγκαίο τρόπο. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το Ισραήλ για αυτήν την προσφορά βοήθειας», αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

«Εκφράζω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων από τις ελληνικές πυρκαγιές. Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Συλλυπητήρια Αλ. Βούτσιτς για τα θύματα των πυρκαγιών - Η Σερβία προσφέρεται να παράσχει κάθε βοήθεια

Τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα των πυρκαγιών στην Αττική, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε, επίσης, την προθυμία να προσφέρει η Σερβία κάθε δυνατή βοήθεια.

«Δεχτείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα των πυρκαγιών που μαίνονται γύρω από την Αθήνα. Μας συγκλόνισε βαθιά η τραγική μοίρα των θυμάτων. Σας παρακαλώ να μεταφέρεται τα συναισθήματα συμπάθειας στις οικογένειες των νεκρών και στους τραυματίες τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση. Η Σερβία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της είναι έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα κάθε βοήθεια» αναφέρει στο τηλεγράφημα του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η ομόλογός του της Σερβίας ''Ανα Μπέρναμπιτς.

Τα ΥΠΕΞ της Σερβίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική αστυνομία και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί, μεταξύ των θυμάτων, Σέρβοι υπήκοοι.

Λιθουανία, Υπουργείο Εξωτερικών: Η Λιθουανία είναι έτοιμη να βοηθήσει

«Βαθιά συλλυπητήρια στον λαό της Ελλάδας για τον χαμό αγαπημένων προσώπων στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αθήνας. Ευχές για πολλή δύναμη σε όλους όσοι μάχονται τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές.

Η Λιθουανία είναι έτοιμη να βοηθήσει» (μήνυμα στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών της Λθουανίας).