Κύπρος: Η Πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις

Κύπρος: Η Πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις

Την ανησυχία τους για τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ εκφράζει ο εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Λευκωσία, προτρέποντας παράλληλα τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις «σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη».

Σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με την κάθοδο του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη τουρκική γεώτρηση, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά εξακολουθεί να καλεί όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες για τα δημοσιεύματα ότι το Τουρκικό γεωτρύπανο έφθασε στις 20 Απριλίου σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να εξακολουθούμε να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου», προσθέτοντας πως «Αυτή η προκλητική ενέργεια αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.  Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
 
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων», κατέληξε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ.