7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Κύπρος - Εθνικό Συμβούλιο: Διχοτομικές οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας

Κύπρος - Εθνικό Συμβούλιο: Διχοτομικές οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας
AP Images

Τι διχοτομικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, με κοινό ανακοινωθέν του, σήμερα Τετάρτη, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, την προσπάθεια της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία για να προωθήσει το στρατηγικό της σχέδιο για το ψευδοκράτος.

Παράλληλα, το ανακοινωθέν κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με τις νέες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο. 

«Στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης», επισημαίνει το Εθνικό Συμβούλιο. 

Παραβίαση ψηφισμάτων του ΟΗΕ

 Επαναλαμβάνει την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική περιοχή σε αστικής χρήσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και ειδικά των ψηφισμάτων 550 και 789, τα οποία απευθύνουν κάλεσμα για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ατομικά δικαιώματα και οι τουρκικές στοχεύσεις

 


Στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του σώματος και την οποία ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφέρεται επίσης ότι: «Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, «το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει και των χθεσινών απαράδεκτων και παράνομων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή».

Πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών για όλα τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης τις οποίες η Κυβέρνηση θα μελετήσει».

«Καίριο πλήγμα» στις προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων

 


Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο, «επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), τα οποία καλούν σε άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε ο κ. Πελεκάνος.

Σημείωσε ότι «αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία και το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας», είπε, καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.