7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Κυπριακό: Με μοντέλο «λύσης» δύο κρατών στη Γενεύη ο Τατάρ 

Κυπριακό: Με μοντέλο «λύσης» δύο κρατών στη Γενεύη ο Τατάρ 

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει στη Γενεύη μοντέλο λύσης δύο κρατών, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των οργανώσεων της τουρκοκυπριακής «κοινωνίας των πολιτών», με τον κατοχικό ηγέτη να υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη για λύση δύο κρατών που να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και συνεργασία.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε ως ιστορική κίνηση το μοντέλο λύσης δύο κρατών που θα καταθέσει στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου.

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η αρχή της μίας κυριαρχίας που προβλέπεται από μια ομοσπονδιακή διευθέτηση, θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους να καθιερώσουν τον έλεγχο τους στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα, του νησιού. «Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε παράλληλα ότι το ζήτημα της κυριαρχίας δεν είναι ένα στοιχείο που ορίζεται από τον πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι η κυριαρχία και οι εγγυήσεις της Τουρκίας διασφαλίζουν την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, ενώ συμπλήρωσε ότι η "άδικη απομόνωση" και το "εμπάργκο", που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους είναι απαράδεκτα και ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για τον τερματισμό τους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Βαρωσίων είπε ότι η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η περιφραγμένη πόλη ήταν μια πρωτοποριακή κίνηση που έκοψε τις ελπίδες των Ελληνοκυπρίων να πάρουν την πόλη.  Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι που έχουν ιδιοκτησία στην περιοχή μπορούν να αιτηθούν στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας των κατεχομένων.