Κυπριακό: Έτοιμοι για Τριμερή με ΓΓ ΟΗΕ Αναστασιάδης - Ακιντζί

Κυπριακό: Έτοιμοι για Τριμερή με ΓΓ ΟΗΕ Αναστασιάδης - Ακιντζί

Μετά από περίπου τρεις ώρες, ολοκληρώθηκε στις 12:30 η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπου κατέληξαν στα επόμενα βήματά για το Κυπριακό

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια υπό την εκπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ κ. Λουτ για συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς, που θα δώσουν τη δυνατότητα για δομημένες διαπραγματεύσεις με την αίσθηση του επείγοντως.

Εξέφρασαν επίσης την ετοιμότητά τους για πραγματοποίηση Τριμερούς Συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών:

«Σήμερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακίνκι συναντήθηκαν στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυρία Τζέιν Χολ Λουτ με την αποφασιστικότητα να οριστικοποιήσουν τους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν δομημένες και προσανατολισμένες ως προς το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού με αίσθηση του επείγοντως.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να διεξαγάγουν τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν προηγουμένως ανακοινώσει, συμπεριλαμβανομένης της διασυνδεσιμότητας του ηλεκτρισμού και της διαλειτουργικότητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, μέτρα που διευκόλυναν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να εντείνουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη του ΟΗΕ».

Ν. Αναστασιάδης: Αντιπροτάσεις για φυσικό αέριο που δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο και αφού ενημέρωσε τους συνεργάτες του για τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις όπου τόνισε πως «βάση για λύση παραμένει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αρκεί να οδηγεί σε λειτουργικό και βιώσιμο κράτος».

«Μεταξύ των θεμάτων που μας απασχόλησαν», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης ήταν και τα θέματα των υδρογονανθράκων», εξηγώντας πως στη συνάντηση ήγειρε θέμα για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, με τις οποίες αμφισβητούνται οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Δεν μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα με τις έκνομες ενέργειες και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», διαμήνυσε ο Κύπριος πρόεδρος, τονίζοντας πως αυτό δεν δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκύπριους.

Σχολιάζοντας την πρόταση Ακιντζί για δημιουργία μιας μικτής επιτροπής για συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως επανειλημμένα έχει πει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται για την ΑΟΖ τους.

Εξήγησε όμως, πως προχώρησε σε αντιπροτάσεις που δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας, όσον αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως «αυτό που έχουμε καταλήξει σε όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού είναι πως δημιουργούνται οι προοπτικές για συνέχιση συνεργασίας με την κ. Λουτ για τους όρους αναφοράς, ανεξαρτήτως διαφορών που παραμένουν, προκειμένου να γίνει μία Τριμερής με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Έτσι ώστε να δούμε πως προχωρούμε πάρα πέρα».

Εξέφρασε παράλληλα, την ικανοποίησή του γιατί η πρότασή του για αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση προς τα συνιστώντα κρατίδια, βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Σχετικά με τα ΜΟΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου και των τελευταίων προκλήσεων, λέγοντας πως «αν θέλουμε να υπάρξει πραγματικά κλίμα εμπιστοσύνης και θετικό κλίμα και προοπτική, πρέπει τα ΜΟΕ, να αφορούν την ουσία των προβλημάτων των Κυπρίων πολιτών και όχι να είναι συμβολικά».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε στον κύριο Ακιντζί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, απαιτείται ο τερματισμός των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας.

Έτσι, όπως τόνισε, θα βοηθήσει και η Τουρκία να λυθούν προβλήματα που άπτονται δικών της ενεργειών, όπως είναι οι εγγυήσεις και η παραμονή στρατευμάτων.

Τέλος, δήλωσε ότι υπάρχει θετικό κλίμα, κοινή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ παραμένουν διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων. Υπάρχει, όπως κατέληξε, η συμφωνία για το ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να λυθούν αυτά τα ζητήματα.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις Αναστασιάδη: