Κύκνειο άσμα της ΠΟΕΜ για την BSH

Κύκνειο άσμα της ΠΟΕΜ για την BSH

Κλείνει μέχρι το τέλος του έτους το εργοστάσιο BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε, γνωστό ως το εργοστάσιο της Πίτσος. Πρόκειται για το εργοστάσιο που βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη (Πειραιάς) και το κλείσιμο της μονάδες είχε δρομολογηθεί από το 2017 προκειμένου να πραγμαγοποιηθεί για το τέλος του 2018. Τελικά χάρις στις πιέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η λειτουργία του εργοστασίου παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2020.

Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να παρέμβει και να ανατρέψει το αναπόφευκτο. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα για μια δραστηριότητα που το παράθυρο ευκαιρίας διάσωσης της αρχικά χάθηκε την περίοδο του 2012-13, όπου η χώρα «χαροπάλευε» στη ζώνη του Ευρώ.

Στη συνέχεια η οριστική ευκαιρία χάθηκε το 2016-17, όπου η γερμανική εταιρεία Bosch, έλαβε τις τελικές της αποφάσεις για κλείσιμο της μονάδας της στην Ελλάδα και μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία. Στο ενδιάμεσο, και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου 2015, η εταιρεία που ελέγχονταν από την Bosch και τη Siemens 50%-50%, πέρασε στον έλεγχο της Bosch με τη πώληση της συμμετοχής του 50% της δεύτερης στην πρώτη.

Tώρα η παραγωγή του εργοστασίου μεταφέρεται στην Τουρκία, όπου η εταιρεία διατηρεί πολύ μεγάλες εγκατάστασεις με πάνω από 5.000 εργαζόμενους. Στο εργοστάσιο της BSH στου Ρέντη παράγονταν οι εστίες φούρνων της BSH για τη διεθνή αγορά. Ωστόσο η μικρή παραγωγή, συν το γεγονός ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια «σχοινοβατούσε» για την παραμονή της στη ζώνη του Ευρώ, έχασε την ευκαιρία να ελκύσει στου Ρέντη (ή σε άλλο σημείο της χώρας), μια επένδυση με τις κατάλληλες οικονομίες κλίμακας.

Σημειώνεται ότι όταν αποφασίσθηκε το κλείσιμο της μονάδας από την BSH, απασχολούνται περίπου 500 άτομα στο εργοστάσιο, βιομηχανικό και ιδιωτικό προσωπικό, ενώ σήμερα απασχολούνται λιγότερο από 250 άτομα.