Κύκλος Ιδεών: Η Ελλάδα μετά IV - Μετά (;) την πανδημία

Κύκλος Ιδεών: Η Ελλάδα μετά IV - Μετά (;) την πανδημία

Απαντήσεις και διεξόδους στο πλέον επίκαιρο ερώτημα των καιρών, δηλαδή «Μετά την πανδημία, τι;» επιχειρεί να προσφέρει στη διάρκεια του τριήμερου, ψηφιακού συνεδρίου του ο «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση», το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.

Η Ελλάδα πριν νιώσει καθαρά τις θετικές επιπτώσεις από την αλλαγή του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού και την έξοδο από το μνημόνιο 3 + , βρέθηκε ενώπιον μιας νέας κρίσης που ακόμη δεν  έχει εμφανιστεί σε όλες της τις διαστάσεις.

Το φετινό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών δεν είναι συνεπώς απλώς η συνέχεια των τριών προηγούμενων. Η Ελλάδα αναζητά το Μετά την οικονομική κρίση 2008-2018 και το Μετά την πανδημία που η διεθνής επιστημονική κοινότητας δεν είναι ακόμη σε θέση να πει με βεβαιότητα ή έστω με ισχυρή πιθανολόγηση πώς θα εξελιχθεί υγειονομικά. Άρα το θέμα μας είναι πλέον η «Ελλάδα Μετά» στον κύβο. Η Ελλάδα μετά την πανδημία χωρίς να ξέρουμε πότε ακριβώς και υπό ποιες συνθήκες θα έρθει αυτό το Μετά.

Δείτε live

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας την εμπειρία των κενών και των αμηχανιών της περιόδου 2008-2012, αντιδρά τώρα πιο γρήγορα και αποφασιστικά ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας με την ελπίδα ότι δεν θα απαιτηθούν ακόμη πιο γενναίες αντιδράσεις.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17-21ης Ιουλίου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό 2021-2027 συμπληρώνουν τις άμεσες και μεγάλες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ ως προς το «πανδημικό» πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης ( PEPP) και το έκτακτο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνει η εφαρμογή της γενικής ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και η παρέκκλιση από τους κανόνες του ανταγωνισμού ιδίως ως προς τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Ελλάδα καλείται να αντιδράσει άμεσα σε πολλά μέτωπα. Να διαχειριστεί χωρίς επανάπαυση και χαλάρωση τη συνέχεια της υγειονομικής κρίσης.

- Να διαπραγματεύεται και να λειτουργεί μέσα στο νέο και υπό συνεχή διαμόρφωση ευρωπαϊκό πλαίσιο που πρέπει να μειώνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών.

- Να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση των διαθεσίμων ευρωπαϊκών πόρων: των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε επιχορηγήσεις και προνομιακά δάνεια  και των περίπου 40 δισ. που προκύπτουν από τον πολυετή προϋπολογισμό και τα διαρθρωτικά ταμεία.

- Να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο με ριζικές αλλαγές στο κράτος και τα μεγάλα θεσμικά συστήματα, αρχίζοντας από την νομοθεσία και τη δικαιοσύνη.

- Να καταστήσει φιλοεπενδυτικό και φιλοαναπτυξιακό τον δημόσιο τομέα.

- Να ενεργοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Να διαφυλάξει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

- Να ασκεί διορατική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας συνδυάζοντας όλες τις παραμέτρους εθνικής ισχύος χωρίς κανένα φλερτ με τον λαϊκισμό.

- Να ισχυροποιεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

Ο Κύκλος Ιδεών συγκρότησε ήδη Παρατηρητήριο για το σχεδιασμό της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και για την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδιασμού αυτού, εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών. Στην ομάδα έργου μετέχουν πρόσωπα μεγάλης εμπειρίας και υψηλού κύρους.

Στο φετινό συνέδριο θα συζητηθούν διαδικτυακά – λόγω των υγειονομικών συνθηκών και της ανάγκης να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους -, επί τρεις ημέρες, 21-23 Σεπτεμβρίου 2020, σε έντεκα ενότητες, όλα τα κρίσιμα θέματα.

Μετέχουν ως εισηγητές/ εισηγήτριες και συντονιστές / συντονίστριες πρόσωπα που με την εμπειρία,  τη γνώση και τη συμμετοχή τους στο δημόσιο γίγνεσθαι συνεισφέρουν ουσιαστικά στον διάλογο για το μέλλον του τόπου. Όσες φίλες και όσοι φίλοι θελήσουν να παρακολουθήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τις ερωτήσεις ή τις παρατηρήσεις τους. 

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ