Κυκλώνας «Ιανός»: Τρίτος νεκρός στη Θεσσαλία - Μεγαλες καταστροφές ιδίως σε Καρδίτσα, Κεφαλονιά και Ηράκλειο

Κυκλώνας «Ιανός»: Τρίτος νεκρός στη Θεσσαλία - Μεγαλες καταστροφές ιδίως σε Καρδίτσα, Κεφαλονιά και Ηράκλειο

Συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής να εντοπίσουν τους αγνοούμενους από τον καταστροφικό κυκλώνα Ιανό.

Οι νεκροί από τον καταστροφικό κυκλώνα  «Ιανό» ανέρχονται σε τρεις πλέον, καθώς άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν σήμερα το πρωί ακόμη έναν ακόμη νεκρό. Τον 62χρονο που αναζητούσαν στην Καστανιά Καρδίτσας. Εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης κατέρρευσε η σκεπή του σπιτιού του και τον καταπλάκωσε.

H Kρήτη από χθες το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της νύχτα φαίνεται πως είναι ο τελευταίος σταθμός του κυκλώνα «Ιανού», που από την Πέμπτη προκάλεσε πολλαπλά πλήγματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. 

Το βαρύτερο εξ αυτών, στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου κατεγράφησαν άλλωστε και οι τρεις θάνατοι, με εκταταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο και όχι μόνο. Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για το χωριό Καλογριανά Καρδίτσας, το οποίο έχει δεχτεί μεγάλους όγκους νερού, ενώ τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς οι ζημιές είναι μεγάλες με γέφυρες να έχουν καταρρεύσει, σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και στο Μουζάκι να έχει υποστεί καταστροφή επίσης και το κέντρο Υγείας.

Παράλληλα μεγάλες είναι οι καταστροφές και σε διάφορες περιοχές στα Επτάνησα. 

Ιθάκη

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην Ιθάκη, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός», που πλήττει τα τελευταία 24ωρα μεγάλο μέρος της χώρας.

Συγκεκριμένα δεκάδες βάρκες και ιστιοφόρα έχουν βυθιστεί, ενώ πολλά καταστήματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης.

Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους ωστόσο αποβιβάστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους. Να σημειωθεί πως στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας, το νησί έμεινε δύο εικοσιτετράωρα σημειωτέον χωρίς ρεύμα και τηλεπικοινωνίες. Τα ενισχυμένα από χθες το απόγευμα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν επανηλεκτροδοτήσει αρκετές περιοχές της Ιθάκης μέχρι και το Βαθύ και συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες.

Στο νησί βρίσκεται άλλωστε σήμερα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιθάκης με συμμετοχή του Δημάρχου, Διονύση Στανίτσα. Εν συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη Ζάκυνθο, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη (11.00) στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, με συμμετοχή του Δημάρχου, Νικήτα Αρετάκη.

Κεφαλονιά

Εικόνες καταστροφής και στην Άσσο της Κεφαλονιάς καταγράφει δε το ekefalonia.gr, καθώς οι πλημμύρες του κυκλώνα «Ιανού» είχαν ως αποτέλεσμα τόνοι λάσπης και μπάζα να μεταφερθούν με ένα ορμητικό χείμαρο από ρέμα της περιοχής στη γνωστή παραλία του χωριού, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες στο kefaloniapress.gr


 

Άνθρωποι που σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τα ορμητικά νερά, προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους.  Αυτοκίνητα χωμένα μέσα στη λάσπη και τις πέτρες, χαλάσματα παντού, πεσμένα δέντρα, γκρεμισμένα καταστήματα είναι η εικόνα που κάποιος αντικρύζει στην εν λόγω περιοχή την οποία επισκέφτηκε τόσο ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος για να συμπαρασταθεί στους κατοίκους του μικρού χωριού, όσο και χτες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου έλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» και στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού. «Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης» δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς.



Ακολούθως αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη όπου επισήμανε ότι «λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της υδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικων δικτύων ήταν στην βασική ατζέντα της συζήτησης μας.» Ακόμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε ότι «εχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η Κεφαλονιά να επιστρέψει στην κανονικότητα της». Ο κ. Χαρδαλιάς θα συνεχίσει σήμερα Κυριακή τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές καθώς θα επισκεφθεί διαδοχικά την Ιθάκη και την Ζάκυνθο.

Θρίλερ με τη φαρμακοποιό που αγνοείται στο Μουζάκι

Συναγερμός από χτες έχει σημάνει στις Αρχές για τον εντοπισμό μιας 43χρονης οδηγού, το όχημα της οποίας παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας, ο οποίος «φούσκωσε» κατά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Ιανός» από την περιοχή.

Η οδηγός του αυτοκινήτου, η οποία είναι φαρμακοποιός της περιοχής, το βράδυ της Παρασκευής, αγνοώντας τις απαγορεύσεις, επιχείρησε να διασχίσει τον Πάμισο ποταμό με αποτέλεσμα να παρασυρθεί κι έκτοτε να αγνοείται η τύχη της. 

Άγνωστο παραμένει το εάν και πόσοι άλλοι βρίσκονταν μαζί της στο ίδιο όχημα. Οι έρευνες συνεχίζονται στην περιοχή από νωρίς το πρωί.

Αποκλεισμένα έξι χωριά στο Μουζάκι Καρδίτσας

Τεράστια είναι η καταστροφή στο Μουζάκι Καρδίτας όπου συνεχίζει να αγνοείται μια 40χρονη γυναίκα καθώς το αυτοκίνητο της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Ο κ. Φάνης Στάθης, δήμαρχος Μουζακίου μιλώντας σήμερα στο Mega επισήμανε ότι πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή για το δήμο, ενώ για την 40χρονη γυναίκα που αγνοείται είπε πως όπως δείχνουν τα πράγματα έχει χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Αναφερόμενος στις υποδομές, τόνισε ότι έχουν σχεδόν διαλυθεί σε μεγάλο μέρος του δήμου.

Στα ορεινά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα γιατί έχουν κοπεί γέφυρες και έξι χωριά είναι αποκομμένα.

Τα χωριά αυτά δεν έχουν ούτε νερό ούτε ρεύμα και ο δήμαρχος εξέφρασε ανησυχία για τους κατοίκους αυτών αναφέροντας για παράδειγμα τους νεφροπαθείς που ζουν εκεί και όσους χρειάζονται φάρμακα.

Ρεύμα όμως δεν υπάρχει ούτε στην πόλη του Μουζακίου. Παρά το γεγονός ότι η πόλη ηλεκτροδοτήθηκε για λίγη ώρα, στη συνέχεια έπεσε η τάση και δυστυχώς και πάλι δεν υπάρχει ρεύμα σε όλη την πόλη, δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο δε Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έκανε λόγο για μια δύσκολη ημέρα. «Τίποτα δεν είναι όπως χθες», υπογράμμισε. 

«Υπάρχουν χωριά που δεν θυμίζουν το παρελθόν τους, δεν τα αναγνωρίζεις. Έχουμε πρόβλημα με τις υποδομές. Πεσμένοι δρόμοι, ακατάλληλες γέφυρες. Πρόβλημα με την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση. Έχουμε πρόβλημα σε φορτηγά και σε μηχανήματα. Έχουμε πρόβλημα στη ζωτική και φυτική παραγωγή. Η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσθετα χρήματα για χρηματοδότηση στους τομείς αυτούς. Εμείς ως Περιφέρεια ζητήσαμε ταχύτητα και απλοποίηση.Υπολογίζουμε ότι είναι πάνω από 8.000 σε όλη τη Θεσσαλία εκείνα που πρέπει να ελεγχθούν γιατί έχουν υποστεί ζημιές», ανέφερε.

«Έχουμε μία αγνοούμενη. Δεν υπήρχε ζευγάρι που είχε καταπλακωθεί, υπήρχε ένα ζευγάρι που απεγκλωβίστηκε», σημείωσε και μίλησε για πάνω από 800 διασώσεις.

5.000 σπίτια πλημμύρισαν στην Καρδίτσα - 896 διασώσεις

Παράλληλα πρωτοφανής ήταν η καταστροφή από την κακοκαιρία στην Καρδίτσα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, 5.000 σπίτια μέσα στην πόλη έχουν πλημμυρίσει, ενώ σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί και 15 χωριά. Παράλληλα, έως στιγμής δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, υδροδότηση ενώ έχουν κοπεί και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την κατάσταση. 

Εξάλλου, σε σχεδόν 900 (896) απεγκλωβισμούς – διασώσεις έχει προχωρήσει έως τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τώρα, λόγω εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Θεσσαλία, που οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δύο νεκρούς, πραγματοποιήθηκαν 727 διασώσεις. 

Ειδικότερα, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο  και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

•    Στο Νότιο Ιόνιο  (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 383 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.
•    Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 68 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 43 κοπές δέντρων.
•    Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις και 5 κοπές δέντρων.
•    Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 34 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 18 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
•    Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.
•    Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν:
•    μία (1) ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και
•    ένας (1) άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας.
•    Ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Στο μεταξύ, κλειστές θα μείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη (21 & 22/9) όλες οι σχολικές μονάδες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς.

Ενεργοποιήθηκε το «Copernicus» για την χαρτογράφηση των καταστροφών στην Καρδίτσα

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις περιοχές της Καρδίτσας που επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, τον Μεσογειακό Κυκλώνα "Ιανό".

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Καρδίτσα: Τι συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, για τις καταστροφές από τον «Ιανό»

«Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου να έχουμε και εικόνα από πάνω. Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα». Αυτά δήλωσε σήμερα το μεσημέρι από το δημαρχείο Καρδίτσας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε σήμερα αργά το μεσημέρι, σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Ο ίδιος πιο νωρίς χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζοντας:

«Γενικά η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ο νομός είναι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πέσουν πάνω όλες οι δυνάμεις». Επίσης ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε σε θέματα τεχνικά, αναλύοντας ειδικές περιπτώσεις των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται, κάνοντας λόγο για μια σειρά συντονισμένων δράσεων.

Ο υφυπουργός μάλιστα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, τόνισε πως πρόκειται για ένα καιρικό φαινόμενο που είχε μοναδική ένταση και σφοδρότητα, το οποίο δυστυχώς συνέβη, μία χρονική στιγμή, πριν, προλάβουν οι αγρότες να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά, για να προσθέσει:

«Άρα μιλάμε, ότι αυτή τη στιγμή με εντολή του πρωθυπουργού βρισκόμαστε από πολύ νωρίς, και παρακολουθούμε, βλέπουμε τι ζημιές έχουν γίνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνεργεία του ΕΛΓΑ, και στη Δυτική Θεσσαλία και στη Λάρισα και στο Βόλο. Εκείνο το οποίο θέλω να ζητήσω εγώ από τους δημάρχους είναι να προχωρήσουν άμεσα, στην αναγγελία ζημιάς, ώστε να μπορέσουν αμέσως μετά οι αγρότες να προχωρήσουν στη δήλωση ζημιάς. Έτσι ώστε για να μην προλάβουν να πέσουν τα νερά για να πάνε τα συνεργεία και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, εκεί που πραγματικά έχουν γίνει ζημιές και να κάνουν σωστές και δίκαιες εκτιμήσεις. Και βέβαια να γίνουν γρήγορα και να αποτυπωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν να πουλήσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να μπορέσουν να εισπράξουν και να πληρώσουν τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς».

«Εμείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δούμε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να αποζημιώσουμε τους πληγέντες από αυτή τη μοναδική καταστροφή. Από εκεί και πέρα είμαστε ανοικτοί με τους δημάρχους καταρχήν και με τις οργανώσεις, ώστε να μπορέσουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης γ.γ. Υποδομών αναφέρθηκε πάλι  στο το τι κάνουμε τώρα άμεσα, όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με τη συμβολή των μηχανικών, τονίζοντας:

«Θέλω να δείτε, να πείτε τι χρειάζεστε ώστε πολύ γρήγορα να γίνουν οι έλεγχοι«, ανέφερε. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν για πληγέντες πολίτες και επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε πως έχουμε ζημιές στις υποδομές, λέγοντας ωστόσο πως αυτές που θα φτιάξουμε θα είναι καλύτερες από τις προηγούμενες. Θέλουμε άμεσα αποτίμηση των ζημιών για να ζητήσουμε χρηματοδότηση υποστήριξε επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προσθέτοντας πως όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι έξω προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να πάμε γρήγορα, πρέπει να συνεργαστούμε γρήγορα, υπογράμμισε επίσης ο κ. Αγοραστός. Τέλος είπε πως ήταν ένα φαινόμενο ξεχωριστό και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μας αιφνιδίασε. Για να καταλήξει τονίζοντας: «Έγιναν πάνω από 600 αντλήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, όταν ήταν στο μάτι του κυκλώνα η μισή Θεσσαλία, ενώ διασώθηκαν 727 άτομα».

Πιο νωρίς ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στην έλευση του κλιμακίου στην Π.Ε. Καρδίτσας, τόνισε μεταξύ άλλων, πως είναι η απόδειξη πως η κυβέρνηση, με αντανακλαστικά άμεσα βρίσκεται εδώ προκειμένου να καταγραφεί ουσιαστικά το εύρος όλων των καταστροφών και της μεγάλης ζημιάς που έχει γίνει, αλλά και ταυτόχρονα να δηλώσει με το δικό της τρόπο, ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Επίσης υποστήριξε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως το πακέτο των οικονομικών μέτρων θα είναι το αντίστοιχο με αυτό της Εύβοιας, αντιλαμβάνεστε, εξήγησε, πως είναι μια πολύ γενναία απόφαση, μιας και οι καταστροφές στο νομό Καρδίτσας, αφορούν σε μια πολύ μεγάλη έκταση σε σχέση με την Εύβοια, καταλήγοντας:

«Και βεβαίως θεωρούμε ότι αυτό θα είναι έστω μια μικρή ανακούφιση μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν για έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας οι οποίοι είδαν τις περιουσίες να καταστρέφονται και η ζωή τους να αλλάζει από τη μέρα στην άλλη».

Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι της Π.Ε. Ενότητας Καρδίτσας, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος αναφέρθηκαν στις τεράστιες καταστροφές που σημειώθηκαν στο σύνολο του νομού, κάνοντας λόγο για γρήγορες διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, να υπάρξει, όπως τόνισαν επιστροφή στην κανονικότητα. Τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ την δύσκολή κατάσταση περιέγραψαν και οι δύο βουλευτές Καρδίτσας της Ν.Δ. Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε πως η ΚΕΔΕ είναι εδώ έτοιμη να συνδράμει στην κατεύθυνση της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης επισημαίνει τα εξής:

«Όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, παρακαλούμε πολύ να απευθυνθούν στον κατά τόπο αρμόδιο πρόεδρο. Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στη Μαθητική Εστία Μουζακίου και στο Mouzaki Palace. Κατόπιν επικοινωνίας του δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη με τον Χρήστο Μιχαλάκη αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και τον Δημήτρη Παπαστεργίου δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε πως αν παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη θα διαθέσουν κλίνες στα ξενοδοχεία των Τρικάλων. Επιπλέον οι υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Μουζακίου μεταφέρθηκαν στη Μαθητική Εστία Μουζακίου».

Κρήτη: Πλημμύρισαν δρόμοι, καταστήματα, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν αεροπλάνα

Δύσκολη νύχτα πέρασε και η Κρήτη, καθώς σημειώθηκαν πολλά προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός. Στο Ηράκλειο Κρήτης πλημμύρισαν  οι δρόμοι και τα καταστήματα στην πόλη.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας 3 αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ συνολικά 7 πτήσεις ακυρώθηκαν. 

Εξάλλου, η έντονη κεραυνική δραστηριότητα προκάλεσε ακόμα και εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ στον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο τμήμα του Εθνικού Δικτύου από Ηράκλειο προς Αγιο Νικόλαο. Οι εκρήξεις προκάλεσαν και σταδιακές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Μάλιστα ανά διαστήματα κοβόταν και επανερχόταν η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου.