Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αιτωλοακαρνανία: «Βούληση του πρωθυπουργού η πλήρης στήριξη των πληγέντων»

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αιτωλοακαρνανία: «Βούληση του πρωθυπουργού η πλήρης στήριξη των πληγέντων»

Στην Αιτωλοακαρνανία μετέβη σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και τον γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, όπου πραγματοποίησαν αυτοψία στις περιοχές που έπληξε η χθεσινή κακοκαιρία. Στην αυτοψία και στη σύσκεψη που ακολούθησε παρευρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

 Σε δηλώσεις του μετά την αυτοψία ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι με εντολή και του πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη άμεσα στην περιοχή με σκοπό να πραγματοποιηθεί αυτοψία και να συζητήσουν διεξοδικά με τους μηχανικούς όλων των υπηρεσιών.

«Οι μηχανικοί ήδη μάς ενημέρωσαν για κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Θα τις εξετάσουμε ώστε το συντομότερο να δώσουμε λύσεις, να αποκατασταθεί η παροχή νερού στον Δήμο Μεσολογγίου, ενώ ταυτόχρονα, να δώσουμε λύσεις και για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αναπόφευκτα χρησιμοποιούν την Ιονία Οδό», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι κατά την άφιξή με το ελικόπτερο έκαναν αυτοψία πάνω από το φράγμα του Ευήνου, που έχει υπερχειλίσει, και προσέθεσε ότι οι μηχανικοί κι εκεί τους δίνουν αισιόδοξα μηνύματα, ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο, όπως είπε, θα το παρακολουθούν.

«Είμαστε όλοι μας, η Πολιτεία είναι κοντά στους πολίτες, κοντά στα προβλήματα, ώστε να δώσουμε άμεσες λύσεις. Η σημερινή μας παρουσία εδώ, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι μόνο με συγκεκριμένες αυτοψίες εκεί που εμφανίζονται τα προβλήματα μπορούμε να δίνουμε λύσεις, πάντοτε με τη βοήθεια των τοπικών παραγόντων και των επιστημόνων μας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η συνδρομή τους είναι περισσότερο από αναγκαία», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Κωνσταντίνο Λύρο, καθώς και όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε διεξοδικά για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Επισκέφθηκε επίσης τη γέφυρα στον ποταμό Εύηνο, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με συμμετοχή όλων των παραπάνω στην έδρα της αντιπεριφέρειας.

Λιβανός: Βούληση του πρωθυπουργού η πλήρης στήριξη όλων των πολιτών που επλήγησαν

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε η καθίζηση της γέφυρας του Ευήνου ποταμού στο Μεσολόγγι και τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, με βούληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, διατύπωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

«Η βούληση του πρωθυπουργού είναι να αποκαθίστανται όλες οι ζημιές και να υπάρχει πλήρης στήριξη όλων των πολιτών που πλήττονται» είπε ο κ. Λιβανός.

Όπως τόνισε, ο κ. Στυλιανίδης «ήρθε αμέσως εδώ, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τα προβλήματα και τις ενδεδειγμένες λύσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τρία είναι τα ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί:

      - Η άμεση υδροδότηση της πόλης του Μεσολογγίου

      - Η ενδελεχής έρευνα για να δούμε πώς θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ζημιά στον αγωγό της ύδρευσης, προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον.

      - Και ποια είναι η στατικότητα της γέφυρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η διέλευση από και προς τα χωριά.

 Μιλώντας για την μετακίνηση των κατοίκων, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι θα γίνεται μέσω της Ιονίου Οδού τονίζοντας ότι «θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε οι πολίτες που μετακινούνται στην περιοχή, σε μία ακτίνα που θα ορίσουμε, να μην πληρώνουν τα κόμιστρα των διοδίων».

 Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταστροφές που έγιναν σε αγροτικές καλλιέργειες, σύμφωνα με τον κ. Λιβανό «θα γίνουν άμεσα έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ και θα εκτιμηθούν οι ζημιές, προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν».

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάννα Καλογήρου, οι αντιπεριφερειάρχες Αθανάσιος Μαυρομμάτης και Μαρία Σαλμά, ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης, ο δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γεώργιος Κατσούλας, ο δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας και ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας.

Ανασύρθηκε σορός γυναίκας - Ρέμα παρέσυρε το αυτοκίνητό της

Tραγική κατάληξη είχαν οι αναζητήσεις της πυροσβεστικής στην Σκοτίνα Πιερίας όπου αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια γυναίκα είχε παρασυρθεί από ρέμα.

Η σορός της άτυχης γυναίκας, γνωστής παιδιάτρου από την Κατερίνη, 1,5 χλμ. μακρύτερα από το αυτοκίνητό της, ανασύρθηκε από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

Τα ορμητικά νερά του ρέματος της Ζλιάνας, εν μέσω της κακοκαιρίας, παρέσυραν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η άτυχη γυναίκα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Για την ανάσυρσή της επιχείρησαν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα.

Καταστροφικό το πέρασμα της κακοκαιρίας

Οι κάτοικοι μετρούν τις ζημιές σε Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Ελλάδα από τις χθεσινές έντονες βροχοπτώσεις, ενώ νωρίτερα το πρωί ολοκληρώθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από το χωριό Κόμμα στη Φθιώτιδα και από σπίτια στο νότιο τμήμα της Λαμίας, που πλημμύρισαν από την υπερχείλιση του Σπερχειού.

Γέφυρες κατέρρευσαν, σπίτια πλημμύρισαν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν, ζωικό κεφάλαιο χάθηκε, δέντρα ξεριζώθηκαν με την καταμέτρηση των συνεπειών σε υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες να μην μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν σε Δυτική Αχαΐα, Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Ήπειρο, όπου πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες, παρασύρθηκαν γέφυρες και έκλεισαν δρόμοι, ενώ κάτοικοι πολλών χωριών απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους.

Δυτική Μακεδονία: Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε τμήματα του οδικού δικτύου

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε τμήματα του οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου λάστιχα χρειάζονται σε τμήμα της επαρχιακής οδού Γρεβενών-Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας και της επαρχιακής οδού Καστοριάς- Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου).

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας στην επαρχιακή οδό Παρανεστίου-Πρασινάδας προκλήθηκε καθίζηση του οδοστρώματος, λόγω έντονων βροχοπτώσεων και γι' αυτό το λόγο απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων.

Κατέρρευσε οδόστρωμα στην Αργολίδα

Στην Αργολίδα οι θυελλώδεις νοτιάδες που έπληξαν τα παράλια της περιοχής από τη νύχτα του Σαββάτου σήκωσαν μεγάλα κύματα με συνέπεια πέτρες και χαλίκια από τον βυθό να βγουν στο οδόστρωμα της παραλιακής οδού Ν. Κίου Μύλων, ενώ τμήμα του οδοστρώματος κατέρρευσε.

Οι έντονες βροχοπτώσεις σε Ηλεία και Αχαΐα, είχαν ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο ποταμός Αλφειός και τα νερά να κατευθύνονται προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Σε κατάσταση συναγερμού η Πυροσβεστική

Περισσότερες από 200 κλήσεις έχει δεχθεί από το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα. Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και συγκεκριμένα: 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Αναλυτικότερα:

Σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) 63 κλήσεις, εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων, 44 για άντληση υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου (Άρτα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα), 27 κλήσεις εκ των οποίων 13 για κοπές δέντρων και 14 για άντληση υδάτων.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος) 16 κλήσεις, εκ των οποίων 10 για κοπές δέντρων, 4 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Όπως τονίζει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ' όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.