Κ.Τζαβάρας: Το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά διχασμένος είναι ο λαός της πΓΔΜ

Κ.Τζαβάρας: Το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά διχασμένος είναι ο λαός της πΓΔΜ

«Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν τη δύναμη να ματαιώνουν όλα τα σχέδια των μεγάλων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

«Αν σκεφτεί κανένας ότι από τα Σκόπια πριν από το δημοψήφισμα είχαν περάσει όλοι οι ισχυροί της γης και τελικώς αυτό που εισέπραξαν με τον πιο παταγώδη τρόπο ήταν η διάψευση όλων των ελπίδων, που είχαν τεχνητά καλλιεργήσει και κυρίως η αποχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σκοπιανού λαού, ήταν νομίζω η καλύτερη απάντηση σε αυτούς, που νομίζουν ότι επειδή έχουν την εξουσία στα διεθνή πράγματα εξακολουθούν να διαθέτουν και τη λογική», διευκρίνισε.

«Η συμφωνία», συνέχισε ο κ.Τζαβαρας, «έχει τροφοδοτήσει ετερόκλητα συναισθήματα και δείχνει πόσο βαθειά διχασμένος είναι ο Σκοπιανός λαός, από τη μια όσοι ακολουθούν την κυβέρνηση θέλουν να πειθαρχήσουν στις οδηγίες των μεγάλων και κάποιοι, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο αλυτρωτισμός και ο εθνικισμός των Σκοπίων είναι η μοναδική ελπίδα που έχουν για να αποκτήσουν μία οντότητα στα Βαλκάνια». Εκτίμησε, δε, ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «ανοίγονται ζητήματα για τα οποία και ο κ. Τσίπρας και ο κ.Ζάεφ δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι», αν και προέβλεψε ότι «προφανώς δεν θα παγώσει η συμφωνία, γιατί οι μεγάλοι και ισχυροί το έχουν βάλει στη ρότα το θέμα για επίλυση».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς παρατήρησε: «Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν χειρίστηκε το θέμα στο επίπεδο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας που έπρεπε να το αντιμετωπίσει. Εμείς από τη μία μεριά έχουμε υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στα εθνικά μας συμφέροντα γιατί εκεί που πηγαίναμε δήθεν να λύσουμε το ονοματολογικό φτάσαμε στο σημείο -θέλω να πιστεύω απερίσκεπτα και όχι συνειδητά- να αναγνωρίσουμε μακεδονικό έθνος. Αυτό είναι η τεράστια εθνική ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η συμφωνία και όποιος δεν το καταλαβαίνει ή όποιος προσποιείται ότι δεν το καταλαβαίνει θεωρώ ότι κάνει μεγάλη παραχώρηση στους ισχυρούς της γης και δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα των συντάξεων με αφορμή και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε: «Από πολύ νωρίς είχαμε καταθέσει σχετική τροπολογία και είμαστε υπέρ του να ακυρωθεί οριστικά η περικοπή των συντάξεων, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις των εισοδημάτων στην Ελλάδα μετά από αυτό που έχουμε ζήσει οκτώ χρόνια τώρα. Όμως θεωρώ ότι πάλι εδώ ο κ.Τσίπρας δρα πολιτικά με όρους χαρτοπαικτικούς. Δηλαδή, μπλοφάρει απέναντι στους δανειστές, προσπαθεί να προκαταλάβει την έγκρισή τους και κυρίως εδώ έχει μπει σε έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα, όπου αυτό που φαίνεται ότι θα πρυτανεύσει και θα κυριαρχήσει δεν είναι ο σοβαρός εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για το ποιο θα πρέπει να είναι ένα βιώσιμο οικονομικά και κοινωνικά μέλλον για αυτόν τον τόπο, αλλά μας έχει βάλει σε μια λογική πλειοδοσίας παροχών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ