«Κρύψτε τις αγιογραφίες της Αγιάς Σοφιάς»
Θρησκευτική Επιτροπή Τουρκίας

«Κρύψτε τις αγιογραφίες της Αγιάς Σοφιάς»

Οδηγία για το τι θα πρέπει να γίνει με τις αγιογραφίες στην Αγιά Σοφιά μετά την απόφαση Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί εξέδωσε την Τρίτη η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet).

Στην ανακοίνωση το εν λόγω θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Στην ίδια ανακοίνωση η Diyanet υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός πρόσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Παράλληλα,ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας καθηγητής Αλί Ερμπάς μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι  A Haber,εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Προεδρικού διατάγματος λέγοντας πως η Αγία Σοφία επανήλθε στο αρχικό καθεστώς λειτουργίας της λέγοντας παράλληλα ότι ο ναός είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης,

 «Θα μπορέσουμε να κάνουμε προσευχή σε κάθε μέρος της Αγίας Σοφίας από τις 24 Ιουλίου, την Παρασκευή» είπε ο Ερμπάς. Κάνοντας αναφορά και αυτός στις αγιογραφίες, είπε πως αρχικα θα μπορούσαν να σκεπαστούν με «κουρτίνες». 

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό» συμπλήρωσε.