Κροατία: Εγκαίνια διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ

Κροατία: Εγκαίνια διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ

Σε ένα νέο κέντρο αριστείας του ΝΑΤΟ μπορεί να εξελιχθεί το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ (Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας) που εγκαινιάστηκε στην αεροπορική βάση Ζέμουνικ στην κροατική πόλη Ζάνταρ. Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Άμυνας της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Σλοβενίας Νταμίρ Κρστίσεβιτς, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και Καρλ Έριαβετς αντίστοιχα.

Σε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Αμυνας τονίζεται ότι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία είναι μεταξύ των ιδρυτικών χωρών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. "Αυτή η κοινή πρωτοβουλία θα διευκολύνει τις κοινές προσπάθειές μας στον τομέα της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας για την υποστήριξη της ανάπτυξης των Ειδικών Επιχειρησιακών Δυνάμεων. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει τη χρήση τους σε περιόδους ειρήνης σε συνθήκες κοντά στην πραγματικότητα", ανέφερε ο Βούλγαρος υπουργός. Υπογράμμισε δε ότι, η συμμετοχή εκπροσώπων της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας είναι ακόμα μια έκφραση της πολιτικής βούλησης των χωρών αυτών να προωθήσουν το αμυντικό δυναμικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της αμυντικής ικανότητας των συμμετεχουσών χωρών.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ουγγαρίας. Ο κ. Καρακατσάνοφ και ο Κροάτης ομόλογός του, Νταμίρ Κρστίσεβιτς, συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών. Ο Κροάτης υπουργός Άμυνας συνεχάρη τον Βούλγαρο ομόλογό του για την απόκτηση των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη βουλγαρική εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού.

Ο Κροάτης υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι με τα εγκαίνια του διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης, "επιβεβαιώνεται ότι η Κροατία είναι αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας" και πρόσθεσε ότι "χτίζουμε νέες δυνατότητες για τον κροατικό στρατό, για την Κροατία και το ΝΑΤΟ και το πιο σημαντικό είναι ότι οικοδομούμε το μέλλον μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας".

Το κέντρο, ύψους επένδυσης 11 εκατομμυρίων ευρώ, θα παρέχει εκπαίδευση για πληρώματα ελικοπτέρων από την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία. Το πρόγραμμα MSAP προορίζεται για τα πληρώματα πολλαπλών χρήσεων ελικοπτέρων για ειδικές αεροπορικές δραστηριότητες και αποτελείται από θεωρητικά μαθήματα και προγράμματα εκπαίδευσης πτήσεων.

Ο Σλοβένος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το κέντρο εκπαίδευσης αποτελεί την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών και επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ