Κρίσιμη συνάντηση Λαγκάρντ-Πάουελ με φόντο το εμβόλιο

Κρίσιμη συνάντηση Λαγκάρντ-Πάουελ με φόντο το εμβόλιο

Τις επιπτώσεις που θα έχουν  στον τρόπο που λειτουργούν οι κεντρικές τράπεζες οι θεμελιώδεις αλλαγές που σημειώνονται παγκοσμίως, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν σήμερα και αύριο στελέχη κεντρικών τραπεζών, ακαδημαϊκοί και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, στην ετήσια συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η φετινή συνδιάσκεψη, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διεξάγεται στην πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας, γίνεται διαδικτυακά, φιλοξενώντας σημαντικές προσωπικότητες. Οι προβολείς στρέφονται στη σημερινή εναρκτήρια ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο για τις εξελίξεις που φέρνει η ανακοίνωση της Pfizer.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το αυριανό πάνελ στο οποίο η Λαγκάρντ θα υποδεχθεί τον Τζερόμ Πάουελ της Fed και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι. Οι τρεις τους αναμένεται να δώσουν το στίγμα των επόμενων εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας με φόντο το δεύτερο κύμα και τα εκτεταμένα lockdown.

Οι επικεφαλής των ΕΚΤ, Fed και BoE έχουν αναφερθεί στην ανάγκη συνέχισης των μέτρων στήριξης για να μην εκτροχιαστεί η ανάκαμψη, ανάγκη που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά την υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων.

Ο διοικητής της Fed έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη εφαρμογής στις ΗΠΑ ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου, ενώ η τοποθέτησή του αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Η Λαγκάρντ, από την πλευρά της, έχει αναφέρει ότι θα ανακοινώσει νέα μέτρα (π.χ. επέκταση του QE Πανδημίας) στις 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο από τότε έχουν μεσολαβήσει πολύ κρίσιμες εξελίξεις, όπως τα νέα lockdown στην Ευρώπη και η ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο.

Τέλος, ο Άντριου Μπέιλι έχει ήδη προχωρήσει στην επέκταση του βρετανικού QE κατά 120 δις. στερλίνες καθώς η Μ. Βρετανία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας.