Κρίσιμη η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής - Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό

Κρίσιμη η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής - Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό

Εξαιρετικά κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά στην περιφέρεια της Αττικής είναι οι επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.  Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να νοσηλευτούν κρούσματα με Covid-19.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας παράλληλα ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

Συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» ενώ ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη. Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Τη στιγμή που ο αριθμός διαθέσιμων κρεβατιών στις ΜΕΘ μειώνεται καθημερινά, οι Αρχές διεξάγουν εντατικούς ελέγχους για φαινόμενα συνωστισμού ενώ οι αρνητές της μάσκας βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με πρόστιμα αλλά και  τη διαδικασία του αυτοφώρου. 

 Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική υπερέβησαν χθες για δεύτερη φορά τα 200, αυξάνοντας την ανησυχία κυβέρνησης και επιστημόνων, οι οποίοι σε κάθε τόνο επαναλαμβάνουν ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε να αποτραπεί η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Τα 210 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αττική (10 εκ των οποίων αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 6 συνδέονται με γνωστές συρροές) αποτελούν ένδειξη πως η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται μεταξύ των πολιτών. 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται περί lockdown ή τη λήψη επιπλέον μέτρων σημείωσε πως «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε πρόσθετα μέτρα», αλλά να εφαρμοστούν αυτά που ισχύουν.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου και για διάστημα 14 ημερών, ενώ γνωστοποίησε ότι δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 346 κρούσματα κορονοϊού, με 25 εξ αυτών να εντοπίζονται μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο, 8 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Παράλληλα, 77 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας, αριθμός μειωμένος κατά 2 σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση.

Αυτόφωρο και πρόστιμα για τους αρνητές της μάσκας

Στην Αττική η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, στους παραγωγούς και στους καταναλωτές στις λαϊκές αγορές.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ωστόσο παρατηρούνται επεισόδια από αρνητές της μάσκας, ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας στα οποία σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί συνωστισμός. Σ

Πότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας

Οσοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε χώρους που αυτή είναι υποχρεωτική θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η μάσκα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους, μεταξύ των οποίων:

- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί

- Νοσοκομεία,

- Ιατρεία,

- Διαγνωστικά κέντρα,

- Σούπερ μάρκετ,

- Καταστήματα,

 - Κέντρα αισθητικής,

- Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετείται ο πολίτης,

- Τράπεζες κ.ο.κ.

- Λαϊκές αγορές: Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

- Συναυλίες: Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της συναυλίας, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

- Θέατρο – Σινεμά: Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της προβολής ή παράστασης, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Εκτός από το διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ που επιβάλλεται σε όσους δεν φορούν μάσκα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νέα εγκύκλιο καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να ασκούν ποινικές διώξεις και την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για περιστατικά υποκίνησης στη μη χρήση μάσκας. Οπότε οι υποκινητές θα είναι αντιμέτωποι με αυτόφωρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας υπογραμμίζει ουσιαστικά πως ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή προβλέπεται για όσους:

- δημόσια ή μέσω διαδικτύου προτρέπουν στη μη χρήση μάσκας

- ωθούν μαθητές να κάνουν καταλήψεις

- διοργανώνουν συλλαλητήρια και πορείες για τη μη χρήση μάσκας.

Στη σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ».