Πολιτισμός: Κρίση στο Κέντρο Κινηματογράφου

Κρίση στο Κέντρο Κινηματογράφου

Την παραίτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, υπέβαλαν πριν από λίγο  ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Οι παραιτήσεις σχετίζονται με το ειδικό πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας και έγιναν αμέσως δεκτές από την υπουργό.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή που απέστειλαν στην υπουργό, δέχθηκαν συκοφαντικές και προσβλητικές επιθέσεις από συνδικαλιστικούς φορείς και από φυσικά πρόσωπα του χώρου. 

Πώς έχουν τα πράγματα; Το ΥΠΠΟΑ ανέθεσε στο Κέντρο Κινηματογράφου ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας, προκειμένου να επιλεγούν κάποια σενάρια καταρχάς και στην επόμενη φάση κάποιες προτάσεις για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους με χρηματοδότηση από το κράτος. Κατατέθηκαν περί τις 1.400 αιτήσεις, και η επιλογή έπρεπε να γίνει εντός μηνός. Τα κριτήρια που τέθηκαν από το Κέντρο Κινηματογράφου δεν φαίνεται να ήταν τα ενδεδειγμένα, ενώ δεν συστάθηκε και ειδική επιτροπή, όπως έπρεπε να είχε κάνει.

Η τόσο σύντομη προθεσμία για επιλογή δημιούργησε, όπως αναφέρει το ΔΣ του ΕΚΚ, δυσκολίες, διότι το ίδιο «ετησίως διαχειρίζεται με δυσκολία 300 περίπου προτάσεις και αυτές με καθυστερήσεις. Και τούτο με τα επιπρόσθετα μεγάλα προβλήματα επαφών και απ' ευθείας  συνεννοήσεων που δημιούργησε η πανδημία και το  lockdown.» (Μήπως οι αριθμοί και επομένως οι ρυθμοί είναι χαμηλοί;)

Εν πάση περιπτώσει, το ΥΠΠΟΑ, ύστερα από καταιγισμό κριτικής που δέχθηκε για τη διαδικασία, ανακοίνωσε νέα διαδικασία πρόσθετων επιλογών. Δηλαδή, όποιοι επελέγησαν θα συνεχίσουν κανονικά στη δεύτερη φάση, αλλά θα υπάρξει και νέος κύκλος επιλογών, αυτή τη φορά με επιτροπή.

Επ’ αυτού το Διοικητικό Συμβούλιο ανακάλυψε… πρόβλημα (προσοχή: με τη σωστή διαδικασία, και όχι με την προηγούμενη!). Ο νομικός του σύμβουλος μάλιστα προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο (με τη σωστή διαδικασία, ξαναλέμε. Όχι με την προηγούμενη, που έχει επικριθεί από τα σωματεία και τον κινηματογραφικό κόσμο). Επομένως, αποφάσισαν να παραιτηθούν και να αφήσουν το πρόγραμμα ημιτελές. Δηλώνουν πως υπό τις συνθήκες αυτές «η παραίτηση τώρα είναι για τα μέλη του ΔΣ μονόδρομος, όπως και η άρνησή μας να εγκρίνουμε την εκταμίευση από το ΕΚΚ έστω και ενός ευρώ από την παρασχεθείσα χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα περί των οποίων θα αποφανθούν τελικά τα δικαστήρια, μετά από πολυετείς όμως ταλαιπωρίες όλων των εμπλεκόμενων».

 Δικαίωμά τους, να παραιτηθούν, φυσικά. Μήπως όμως έπρεπε να έχουν προβληματιστεί νωρίτερα, κατά την πρώτη φάση, και να επιβάλουν ένα άλλο status από τότε ήδη;

Η επιστολή τους προς τη Λίνα Μενδώνη είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σας υποβάλλουμε την παραίτησή μας, καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί περί το Ειδικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας καθιστούν αδύνατη την περαιτέρω λειτουργία του ΔΣ, του οποίου είμαστε μέλη. Ενδεικτικά σας επισημαίνουμε τις διαρκείς συκοφαντικές και προσβλητικές επιθέσεις, που έχουμε δεχθεί από συνδικαλιστικούς φορείς κινηματογραφιστών αλλά και φυσικά πρόσωπα του χώρου, τις προσφυγές τους σε εθνικές και διεθνείς αρχές, τις δηλώσεις τους περί ομαδικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη, τις αθλιότητες που αναρτούν στο διαδίκτυο, σχετικά υποβολιμιαία δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και εφημερίδες κλπ.

Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις πολλαπλές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις του αλλά και τις εσωτερικές του ανεπάρκειες, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και επιτυχώς ιδίως μάλιστα ευρισκόμενο αντιμέτωπο με ένα πρόγραμμα 1.400 αιτήσεων, που εντός μηνός έπρεπε να διεκπεραιωθεί, όταν ετησίως διαχειρίζεται με δυσκολία 300 περίπου προτάσεις και αυτές με καθυστερήσεις. Και τούτο με τα επιπρόσθετα μεγάλα προβλήματα επαφών και απ' ευθείας  συνεννοήσεων που δημιούργησε η πανδημία και το  lockdown. Καταβάλλαμε  έως τώρα κάθε φιλότιμη προσπάθεια να φέρουμε σε πέρας το Ειδικό Πρόγραμμα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες του. Δεν βρήκαμε όμως καμμία απολύτως ανταπόκριση από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές. Αντίθετα οι διαρκείς εις βάρος μας αήθεις και προσβλητικές επιθέσεις και απειλές κατέστησαν πλέον εκ των πραγμάτων άκυρες τις προσπάθειες αυτές.

Τέλος με την από 21/9/2020 γνωμοδότησή του, ο Νομικός Σύμβουλος του ΕΚΚ κατέστησε σαφές και προειδοποίησε τα μέλη του ΔΣ ότι στο  Ειδικό Πρόγραμμα και την εξαγγελθείσα από το ΥΠΠΟΑ νέα δεύτερη φάση του ενυπάρχουν εξώφθαλμα μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού, δεδομένα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κατασταλτικό έλεγχο των χρηματοδοτήσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επιπροσθέτως αναμένεται και για τη πρώτη φάση έλεγχος νομιμότητας και πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία έχει προσφύγει συνδικαλιστική ομάδα κινηματογραφιστών. 

Υπό τις συνθήκες αυτές η παραίτηση τώρα είναι για τα μέλη του ΔΣ μονόδρομος, όπως και η άρνησή μας να εγκρίνουμε την εκταμίευση από το ΕΚΚ έστω και ενός ευρώ από την παρασχεθείσα χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα περί των οποίων θα αποφανθούν τελικά τα δικαστήρια, μετά από πολυετείς όμως ταλαιπωρίες όλων των εμπλεκόμενων. Ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο έργο σας, ευχαριστούμε για την έως τώρα συνεργασία μας.

Με τιμή

Τα μέλη του ΔΣ

Πάνος Λουκάκος, Χριστίνα Μανωλοπούλου, Κώστας Φέρρης, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Νίκος Μεγγρέλης, Κωνσταντής Φραγκόπουλος»