Κρεμλίνο: Θα έρθει η ώρα που θα γίνει παρέλαση και στη Μαριούπολη

Κρεμλίνο: Θα έρθει η ώρα που θα γίνει παρέλαση και στη Μαριούπολη

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν γνωρίζει αν θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου για να τιμήσει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ότι θα έρθει η ώρα για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης και εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη παρά τη συνεχιζόμενη αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ.

«Θα έρθει η ώρα να γιορτάσουμε την Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια που έχει κάνει η Ρωσία για τις 9 Μαΐου σε ουκρανικά εδάφη που κατέλαβαν πρόσφατα.

Στο μεταξύ, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει για το αν ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ μετά τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή.

Το Ισραήλ επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για το σχόλιο, περιγράφοντας τις δηλώσεις ως «ασυγχώρητο» ψέμα που ελαχιστοποίησε τη φρίκη του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Ο Μπένετ είπε την Πέμπτη ότι ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για την παρατήρηση και την αποδέχτηκε.

Τέλος, ο Πεσκόφ, που διέψευσε τα περί κλοπής σιτηρών της Ουκρανίας από τους Ρώσους, έκανε λόγο για «εχθρική ρητορική» εκ μέρους της Πολωνίας και ότι η Βαρσοβία μπορεί να είναι «πηγή απειλής».

Η Πολωνία πρωτοστάτησε στις εκκλήσεις προς την ΕΕ να ενισχύσει τις κυρώσεις και να εξοπλίσει το ΝΑΤΟ την Ουκρανία. Η Πολωνή υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος Άννα Μόσκουα δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η Πολωνία είναι περήφανη που βρίσκεται στη λίστα των μη φιλικών χωρών του Πούτιν».