Κρεμλίνο: Ο Πούτιν σκέφτεται να συνδέσει το ρούβλι με τον χρυσό

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν σκέφτεται να συνδέσει το ρούβλι με τον χρυσό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζητά με αξιωματούχους την ιδέα της σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι εκπονούνται προτάσεις για τη σύνδεση της αξίας του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters, είπε αυτή την εβδομάδα πως η σύνδεση με τον χρυσό θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία περισσότερη «κυριαρχία» στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το οποίο έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Ερωτηθείς για το θέμα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «αυτό το ζήτημα συζητείται με τον Πούτιν».

Η Ρωσία παράγει περίπου το 10% του χρυσού που εξορύσσεται παγκοσμίως κάθε χρόνο και είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, φυσικού αερίου, μετάλλων και σιτηρών.

Σε αυτό που κάποιοι θεώρησαν ως μια προσπάθεια σύνδεσης του ρωσικού νομίσματος με τον χρυσό, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα αγοράζει χρυσό σε σταθερή τιμή 5.000 ρούβλια το γραμμάριο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όμως δύο εβδομάδες αργότερα, αφού το ρούβλι είχε ενισχυθεί απότομα, έκανε πίσω και είπε ότι θα αγοράσει σε τιμές διαπραγματεύσεως.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, είχε πει από την Τρίτη ότι εκπονούνται ήδη προτάσεις για τη σύνδεση της αξίας του ρουβλίου με χρυσό και άλλα αγαθά.

«Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας της Ρωσίας είναι η εξάρτηση από το εσωτερικό δυναμικό της χώρας», είπε σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta».

Σε ερώτηση για το αν αυτές οι ιδέες συρρικνώνουν την οικονομική θεωρία, ο Πατρούσεφ είπε ότι «δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής επιστήμης, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των δυτικών οικονομικών εγχειριδίων».