Κρεμλίνο: Καμία συμφωνία με Τουρκία για πώληση σιτηρών από την Ουκρανία

Κρεμλίνο: Καμία συμφωνία με Τουρκία για πώληση σιτηρών από την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο είπε την Πέμπτη ότι δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για την πώληση σιτηρών από την Ουκρανία στην Τουρκία, αλλά οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι της έκλεψε η Ρωσία το σιτάρι.

Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα αρνείται επανειλημμένα ότι έκλεψε τα σιτηρά, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι η Ρωσία έχει προβεί σε κλοπές.

Ο Γεβγένι Μπαλίτσκι, Ρώσος αξιωματούχος υπεύθυνος για τις κατεχόμενες περιοχές στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σιτηρά είχαν μεταφερθεί από εκεί στην Κριμαία, καθ' οδόν προς τη Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείς εάν είχε επιτευχθεί κάποια συμφωνία για την πώληση αυτού του σιταριού στην Τουρκία ή σε χώρα της Μέσης Ανατολής, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Τόνισε παράλληλα πως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τη δήλωση του Μπαλίτσκι ότι τα σιτάρια είχαν σταλεί σιδηροδρομικώς στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατάσχεσε από την Ουκρανία το 2014.

Η Τουρκία πιέζει για μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο Λαβρόφ είπε την Τετάρτη στην Άγκυρα ότι η Ρωσία είχε κάνει αυτό που της αναλογεί και ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποναρκοθετήσει τα λιμάνια της ώστε τα πλοία να μπορούν να βγουν στη Μαύρη Θάλασσα.