Κρεμλίνο: «Ανώφελες» οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία

Κρεμλίνο: «Ανώφελες» οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο έκρινε σήμερα πως οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι "ανώφελες" την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκονται στο Κίεβο.

"Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών (...) δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στα σχέδια να συνεχίσουν να την πλημμυρίζουν με όπλα. Είναι εντελώς ανώφελο και θα παρατείνει τον πόνο του λαού και θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές στη χώρα", δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος είπε πως "αντίθετα, ελπίζουμε πως θα προτρέψουν τον (Ουκρανό) πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως οι πρόσφατες μειώσεις στην παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη δεν ήταν προσχεδιασμένες, αλλά οφείλονται σε προβλήματα με τη συντήρηση των τουρμπίνων που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις.

Η παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε περαιτέρω σήμερα προκαλώντας ανησυχίες για την αναπλήρωση της αποθήκευσης αερίου για τον χειμώνα και οδηγώντας σε διπλωματική αντιπαράθεση καθώς ο ρωσικός πάροχος Garprom επέρριψε την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για την παρεμπόδιση των εργασιών συντήρησης.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χλεύασε στα αγγλικά την επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών, χαρακτηρίζοντάς τους "[έναν] ειδικό στους βατράχους, εκείνον [που είναι ειδικός] στα λουκάνικα και εκείνον στα ζυμαρικά".

Όπως είπε, η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν, του Όλαφ Σολτς και του Μάριο Ντράγκι έχει "μηδέν χρησιμότητα" και υπαινίχθηκε πως θα μεθύσουν με "horika", ουκρανική βότκα.

"Υπόσχονται εκ νέου ένταξη στην ΕΕ, παλιά ολμοβόλα, στη συνέχεια θα τα κοπανήσουν με horika, θα επιστρέψουν στο σπίτι με το τρένο όπως πριν από 100 χρόνια", έγραψε στο Twitter ο Μεντβέντεφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012 και πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2020, είναι σήμερα αντιπρόεδρος του ισχυρού ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση στις προτάσεις που υπέβαλε στο Κίεβο σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών.

Μετά τη διεξαγωγή, με διακοπές, συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία τον Μάρτιο, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν καταρρεύσει από τότε. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι δεν διαπραγματεύονται με καλή πίστη.

Σε μια άλλη εξέλιξη,ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, πως ο αγωγός Nord Stream 1, που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική θάλασσα, μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί λόγω προβλημάτων με την επιδιόρθωση των τουρμπινών του στον Καναδά.

Η Gazprom δήλωσε προχθές Τρίτη ότι μείωσε την παροχή αερίου μέσω του αγωγού στη Γερμανία έως τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, από 167 mcm, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή εξοπλισμού που είχε σταλεί για επιδιόρθωση.