Κραυγή αγωνίας για το «λουκέτο» στα πρωταθλήματα...

Κραυγή αγωνίας για το «λουκέτο» στα πρωταθλήματα...

Η Παρασκευή (5/2) δεν θεωρείται κρίσιμη μέρα μόνο για την πιθανότητα νέων αυστηρών μέτρων και περιορισμών από την κυβέρνηση. Τη στιγμή που μπασκετμπολίστες των Εθνικών και τοπικών κατηγοριών έχουν προγραμματίσει το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας τους στο Σύνταγμα, το μεσημέρι, η Πολιτεία θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, όπως ζητούν εδώ και καιρό οι απογοητευμένοι αθλητές.

Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, μεταξύ μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, συζητήθηκε το αίτημα των παικτών. Ζήτησαν την έναρξη όλων των διοργανώσεων κάτω από τη Basket League και επανέλαβαν την πρόθεσή του συνδέσμου να δώσουν 20.000 ευρώ για τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ κορονοϊού, αρχικά για έναρξη προπονήσεων στην Α2.

Ο Αυγενάκης τόνισε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί έπειτα από συνεδρίαση των αρμόδιων λοιμωξιολόγων. Ο σύνδεσμος των παικτών, με ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «δύσκολα μεν, αισιόδοξα δε...».

Η αρχική σκέψη αφορά έναρξη προπονήσεων μόνο για την Α2 ανδρών και την Α1 γυναικών.  Ακόμη και αυτή η εξέλιξη, πάντως, δεν θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των αθλητών του μπάσκετ. Εκτός της Α1, οι παίκτες ουσιαστικά δεν είναι ασφαλισμένοι πουθενά και δεν μπορούν να υπαχθούν σε ΚΑΔ, ώστε να λάβουν βοήθημα για το διάστημα της καραντίνας και του «λουκέτου» στα πρωταθλήματα. 

Ο άλλοτε γκαρντ των Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Αρη και νυν παίκτης του Αμαρουσίου, στην Α2, Γιάννης Γκαγκαλούδης, ο οποίος παίζει πρώτο ρόλο στην οργάνωση του συλλαλητηρίου, τόνισε την Πέμπτη στο MEGA πως «έχω δεχθεί τηλεφωνήματα πολλών αθλητών από την Α2 και κάτω οι οποίοι, είτε το θεωρήσετε αστείο είτε όχι, δεν έχουν να φάνε.... Νομίζετε ότι είμαστε υπερβολικοί, ωστόσο “γκρεμίζονται” σπίτια και οικογένειες. Χωρίζουν άνθρωποι από τα προβλήματά τους, διότι οι αθλητές είναι σε εξωφρενική κατάσταση και αυτό θα τους κάνει να μεγαλώσουν προβληματικά παιδιά. Στις μεγάλες κατηγορίες που είναι “ανοικτές”, με τι μπάλα παίζουν; Με... λεμόνια;».

Ο Γιάννης Γκαγκαλούδης, πάντως, ήταν μεταξύ των εν ενεργεία ή παλαίμαχων παικτών διαφόρων αθλημάτων που μετά τον ΠΣΑΚ συνάντησαν με τη σειρά τους τον Λευτέρη Αυγενάκη. Μαζί του ήταν ο παλαίμαχος γκαρντ των ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, Νίκος Μπουντούρης και ο Λευτέρης Τσαουσίδης από το μπάσκετ και οι Σωτήρης Τσάτσος και Γιάννης Αχιλλεόπουλος, από ποδόσφαιρο και βόλεϊ αντίστοιχα.

Η πενταμελής επιτροπή ανέλυσε στον υφυπουργό τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των ακαδημιών και ξεκαθάρισε με ανακοίνωση ότι η επικοινωνία - εκτός του εκπροσώπου του βόλεϊ - δεν είχε θεσμικό ρόλο. Αναφέροντας επίσης ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης συμφώνησε ότι αυτά τα κομμάτια του αθλητισμού πρέπει να αρχίσουν και πάλι και δεσμεύτηκε για άμεση οικονομική μέριμνα για αθλητές και προπονητές.