Κρ. Λαγκάρντ: Οι επενδυτές μπορούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ - Διαθέτει τα εργαλεία

Κρ. Λαγκάρντ: Οι επενδυτές μπορούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ - Διαθέτει τα εργαλεία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα ότι δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει εάν οι επενδυτές προσπαθήσουν να οδηγήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. 

«Μπορούν να μας δοκιμάσουν όσο θέλουν», ανέφερε σε συνέντευξη στο Bloomberg TV. «Διαθέτουμε εξαιρετικά εργαλεία για να χρησιμοποιήσουμε αυτή την στιγμή. Θα τα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες», πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ εξήγησε στο Bloomberg ότι ο οδηγός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ δεν είναι οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των βασικών δεικτών της οικονομίας, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές. 

«Οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισορροπημένοι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», ανέφερε. Όπως επισήμανε το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, το PEPP, θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

«Δεδομένης της εξαιρετικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, χρησιμοποιούμε τη μέγιστη ευελιξία» με το πρόγραμμα 1,85 τρισ. ευρώ, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί με ώθηση από την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ και το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η ΕΚΤ αύξησε τον ρυθμό της νομισματικής στήριξης αυτό τον μήνα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα που απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την πανδημία.

AP Photo/Olivier Matthys