Κρ. Λαγκάρντ: Επανάληψη της κρίσης του 2008 αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα

Κρ. Λαγκάρντ: Επανάληψη της κρίσης του 2008 αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τόνισε με μήνυμά της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως «χωρίς συντονισμένη δράση στην Ευρώπη θα δούμε ένα σενάριο που θα θυμίσει την κρίση του 2008». 

Σε τηλεδιάσκεψή της με τους ηγέτες, η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης μέρους της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο και πιθανώς σε ύφεση. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν όλα τα εργαλεία, ιδιαίτερα εκείνα που παρέχουν «εξαιρετιικά φθηνή»χρηματοδότηση και εξασφαλίζουν ότι η ρευστότητα και η πίστωση θα συνεχιστούν.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ προσθεσε ότι τα μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν το βάρος τους και με τα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές.

Η έκκληση-προειδοποίηση της Λαγκάρντ καταφθάνει μία μόλις ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την επικεφαλής της τράπεζας να γνωρίζει ότι τα περιθώρια για μείωση επιτοκίων είναι περιορισμένα.