Κρ. Λαγκάρντ: Διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω πανδημίας - Έτοιμη να δράσει η ΕΚΤ

Κρ. Λαγκάρντ: Διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω πανδημίας - Έτοιμη να δράσει η ΕΚΤ

Σημαντικό ορόσημο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης χαρακτήρισε την έναρξη των εμβολιασμών στην ευρωζώνης η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία συνεχίζει να θέτει σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά όπως επανέλαβε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει προσαρμόζοντας τα εργαλεία της καταλλήλως.

Ειδικότερα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η επέκταση των περιοριστικών μέτρων διαταράσσουν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα, με τη μεταποίηση να παραμένει ανθεκτική αλλά τον τομέα των υπηρεσιών να έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το πρώτο κύμα.

Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η παραγωγή πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και πρόσθεσε πως η αναζωπύρωση της πανδημίας αυξάνει τα καθοδικά ρίσκα για την προοπτική της οικονομίας, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. 

Στο περιβάλλον αυτό εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία η παροχή δημοσιονομικής τόνωσης για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας, επισήμανε η Κρ. Λαγκάρντ, η οποία τόνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τα επίπεδα των στόχων της.

«Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας, καταλλήλως, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο μας με σταθερό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την έναρξη των εμβολιασμών, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για ένα ορόσημο στην πορεία για τη σταδιακή επίλυση της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο προειδοποίησε ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί η ανοσία των πληθυσμών, ενώ παράλληλα διατηρούνται αβεβαιότητες σε μεγάλο βαθμό όπως το θέμα των μεταλλάξεων και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα νέα στελέχη του ιού.