Κούρσα διαδοχής στη Βρετανία - Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία

Κούρσα διαδοχής στη Βρετανία - Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία

Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στη Βρετανία, μετά την πολιτική κρίση που πυροδότησε η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία της χώρας, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει την Ντάουνινγκ Στρητ, έως ότου οριστεί ο διάδοχός του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ 493 μελών του κόμματος, για λογαριασμό του καναλιού Channel 4, η προτίμηση των Συντηρητικών για τον πρωθυπουργικό θώκο είναι ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Ρίσι Σουνάκ, με ποσοστό 25% και ακολουθεί η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, με 21%.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, που σε προηγούμενη δημοσκόπηση, αυτήν την εβδομάδα, ερχόταν πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, τώρα περιορίστηκε στην τρίτη θέση, με ποσοστό 12%. Σοβαροί υποψήφιοι για το αξίωμα θα μπορούσαν ακόμη να είναι η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Πένι Μόρντοντ και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, όμως κανένας από τους δύο δεν έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία την Πέμπτη, μετά το μπαράζ παραιτήσεων εξήντα στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος, εξαιτίας των συνεχών σκανδάλων που σηματοδότησαν την τριετή παραμονή του στην εξουσία.

Τον «χορό» των παραιτήσεων άνοιξε ο Ρίσι Σουνάκ, 42 ετών, το βράδυ της Τρίτης.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο 58χρονος Τζόνσον δεν είπε ούτε λέξη για τις άνευ προηγουμένου αποχωρήσεις στελεχών της κυβέρνησής του, ούτε για τις κατηγορίες ότι είπε ψέματα. Αντιθέτως, δήλωσε «απίστευτα υπερήφανος» για το έργο του και κατήγγειλε το «ισχυρό αίσθημα του κοπαδιού» στο Ουεστμίνστερ, μια ευθεία επίθεση σε εκείνους που τον εγκατέλειψαν ομαδικά.

Μπεν Γουάλας

Σύμφωνα με τους Times και τις εταιρίες στοιχημάτων, επικρατέστερος διάδοχος είναι ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο ρόλος του οποίου αναδείχθηκε ιδιαίτερα με αφορμή την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία, παρότι ο ίδιος κρατά γενικά χαμηλούς τόνους και αποστάσεις από περιστατικά διαφθοράς και πολιτικής ίντριγκας.

Ως πρώην Αρχηγός του Στρατού είναι πειθαρχημένος κομματικά, στηρίζοντας για αυτό το λόγο τον Μπόρις Τζόνσον στη διαδικασία μομφής εναντίον του.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Ντόμινικ Ράαμπ


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ αναπλήρωσε τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ θεωρείται ένα από τα άτομα πλήρους εμπιστοσύνης του. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να προταθεί και για μεταβατικός ηγέτης των Συντηρητικών.

Πένυ Μορντάντ


Η γυναίκα που διεκδικεί τα ηνία των Συντηρητικών, η Πένυ Μορντάντ υπήρξε κήρυκας του Brexit ενώ της αποδίδεται η αναβίωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Σαγίντ Τζαβίντ


Ο υπουργός Υγείας της χώρας δηλώνει μεγάλος θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και της ελεύθερης αγοράς, μετέφερε την κυβερνητική πολιτική στην ατομική ευθύνη, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας από τη Βρετανία.

Ναντχίμ Ζαχάουι

Παιδί προσφύγων από το Ιράκ, ο Ναντχίμ Ζαχάουι διακρίθηκε ως υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό και μετά τον ανασχηματισμό αναδείχθηκε σε Υπουργό Οικονομικών. 

Πρίτι Πατέλ

Παιδί μεταναστών από την Ινδία αλλά με σκληροπυρηνικές της θέσεις για την παράνομη μετανάστευση. Η Πατέλ αντιτάχθηκε πολλές φορές στην άφιξη μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τζέρεμι Χαντ

Τον χαρακτηρίζουν ως «αρσενική εκδοχή της Τερέζα Μέι». Σύμφωνα με τους Financial Times, οι συνάδελφοί του εμφανίζονται σκεπτικοί για την ανάδειξή του στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Τομ Τούνγκενχατ


Δημοσιογράφος και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, ο Τομ Τούνγκενχατ είναι ένας από τους επικριτές του Μπόρις Τζόνσον και αρνητικός στις διμερείς σχέσεις Βρετανίας - Κίνας, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να του επιβάλλει προσωπικές κυρώσεις.

Μάικλ Γκόουβ

Ήταν εκείνος που προέτρεψε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να απολυθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Υπέρ της υποψηφιότητας Μράβερμαν ο Μπέικερ

Εντωμεταξύ, ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Στιβ Μπέικερ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της γενικής εισαγγελέως Σουέλα Μπράβερμαν για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της χώρας, όπως μεταδίδει η εφημερίδα The Telegraph.

 «Με ακλόνητη πίστη, υποστηρίζω τη Σουέλα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία», έγραψε ο Στιβ Μπέικερ στη βρετανική εφημερίδα.

Δεν εγκαταλείπει ακόμα ο Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε μεν, αλλά δεν εγκατέλειψε την Ντάουνινγκ Στριτ, επιμένοντας ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του.

Ο Μπόρις Τζόνσον «είναι αποδεδειγμένα ψεύτης, βουτηγμένος στη διαφθορά, δεν γίνεται να περάσουμε άλλους δυο μήνες έτσι», σχολίασε η «υπ? αριθμόν 2» του Εργατικού κόμματος, η Άντζελα Ρέινερ, ζητώντας να διοριστεί ένας μεταβατικός πρωθυπουργός.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο νέος υπουργός Παιδείας Τζέιμς Κλέβερλι διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη των Συντηρητικών θα διεξαχθεί «με επαγγελματισμό και γρήγορα». Ορισμένοι βουλευτές ωστόσο φοβούνται ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι χαοτικό.

Η διαδικασία με την οποία θα γίνει η εκλογή του διαδόχου του αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα από την Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού κόμματος.