«Κουμπαράς» 11 δισ. ευρώ από νοικοκυριά, τα σενάρια για την αξιοποιησή τους

«Κουμπαράς» 11 δισ. ευρώ από νοικοκυριά, τα σενάρια για την αξιοποιησή τους

Ήταν Δεκέμβριος του 2014 όταν ξεκινούσε το χειρότερο bank run των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Οι εκλογές του συγκεκριμένου μήνα, έριξαν για πρώτη φορά τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών κάτω από τα 130 δισ. ευρώ. Στους μήνες που ακολούθησαν, οι αναλήψεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση για να φτάσουμε τελικώς στα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούλιο του 2015.

Έχουν περάσει χρόνια από τότε. Η Τράπεζα της Ελλάδας, συλλέγει τα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων μέσα στον Φεβρουάριο του 2021. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η… αποταμίευση συνεχίστηκε και τον προηγούμενο μήνα με αποτέλεσμα οι κατακτήσεις μόνο των νοικοκυριών να φτάσουν και πάλι στο επίπεδο των 128 δισ. ευρώ. Η αύξηση πλέον σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας, ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ με την αύξηση να διαμορφώνεται σε περίπου 1 δισ ευρώ ανά μήνα πανδημίας.

Αυτή η απότομη συσσώρευση αποταμιεύσεων από τα νοικοκυριά είναι αποτέλεσμα των περιορισμών που εμπόδισαν τους πολίτες από το να ψωνίσουν, να καταναλώσουν ή να κάνουν χρήση υπηρεσιών; Είναι αποτέλεσμα της μαζικής χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων από την πλευρά του κράτους τις οποίες αποθησαύρισαν τα νοικοκυριά; Είναι προϊόν της ανασφάλειας που διακατέχει τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας;

Το να διαγνωστούν σωστά οι αιτίες είναι κρίσιμο προκειμένου να προβλεφθεί η συμπεριφορά που θα επιδείξουν τα νοικοκυριά μόλις ανοίξει και πάλι η οικονομία.

Στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν στο ότι αυτά χρήματα θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο ακόμη και δεν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα από τις αρχές του επόμενου μήνα. Δεν είναι όμως δεδομένο ότι θα καταγραφεί κάτι τέτοιο.

Το φετινό β’ εξάμηνο, είναι γεμάτο από υποχρεώσεις. Πολλές υποχρεώσεις έχουν μετατεθεί για τις αρχές του 2022 ωστόσο από τον Ιούλιο και μετά θα έρθουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και ο ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη, η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας τόσο της εστίασης και της ψυχαγωγίας όσο και του λιανεμπορίου έχει εκτοξεύσει την προσμονή των καταναλωτών. Με το που θα αρχίσει να ανοίγει η αγορά, θα φανεί προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα.