Κωτσιόπουλος: Έχουν εγκριθεί 11 αιτήματα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων

Κωτσιόπουλος: Έχουν εγκριθεί 11 αιτήματα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων

Έντεκα αιτήματα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή από την Παρασκευή, που άνοιξε η πλατφόρμα διάθεσής τους, ενώ οι έξι πρώτοι ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία τους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, πρόκειται για δύο ασθενείς από το νοσοκομείο Σωτηρία, δύο από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας και δύο από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Όπως είπε ο κ.Κωτσιόπουλος «αυτό που θα θέλαμε να δούμε τις επόμενες μέρες, είναι περισσότερα αιτήματα από τους γιατρούς που έχουν αυτές τις ευπαθείς ομάδες. Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερωθούν περισσότερο. Μπορούν να κάνουν εύκολα την αίτηση και εμείς ως υπουργείο Υγείας έχουμε τη δυνατότητα να χορηγήσουμε αυξημένες δόσεις στον πληθυσμό».

Ο γενικός γραμματέας εξήγησε ότι τα μονοκλωνικά δίνονται σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 12 ετών, που ανήκουν στις παρακάτω ευπαθείς ομάδες:

  • Ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα που είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, Νεφρική́ ανεπάρκεια.
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή́ κάθαρση.
  • Ασθενείς με Κυστική́ Ίνωση.
  • Καρκινοπαθείς σε αγωγή(χημειοθεραπείες- ακτινοβολίες κλπ).
  • Ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια.

Άρα αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν το νόσημά τους και οφείλουν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, στην περίπτωση που έχουν ελεγχθεί με PCR και έχουν βγει θετικοί στο κορονοϊό. Ο γιατρός αμέσως μπορεί να κάνει την αίτηση για τη χορήγηση των μονοκλωνικών.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είχε παραγγείλει 2.000 δόσεις φαρμάκων με μονοκλωνικά αντισώματα. Διατίθενται σε δέκα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα για όλους τους ασθενείς που είναι θετικοί στον Covid-19 και ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά.

Ο γιατρός τους, μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, να αιτηθεί τη χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος, το νοσοκομείο θα καλέσει τον ασθενή και θα γίνει η έγχυση, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέσα σε μια ή δυο ημέρες.